Hrvatska
StoryEditor

Linić i HUP traže rješenje oko oporezivanja poslovnih nekretnina

28. Siječanj 2013.

Ministar financija Slavko Linić danas se u Dubrovniku sastao s predstavnicima gradova i općina Dubrovačko-neretvanske županije u okviru javne rasprave o prijedlogu zakona o porezu na nekretnine.

Predstavnike jedinica lokalne samouprave želi se informirati te definirati sporne točke i probleme, pripremiti ih za zamjenu sustava komunalnih naknada porezom na nekretnine, jer će prihod od tog poreza biti prihod lokalnih samouprava, objasnio je Linić na konferenciji za novinare koju je održao s dubrovačkim gradonačelnikom Androm Vlahušićem.

Ponovio je kako će porez na nekretnine više opteretiti nekretnine koje nisu u funkciji, dodavši da se s udrugom poslodavaca pokušava pronaći rješenje oko oporezivanja poslovnih nekretnina te da se primjerice razgovara s udrugom hotelijera i ugostitelja oko definiranja oslobođenja za hotele i ugostiteljstvo.

Govoreći o oslobađanju od poreza subvencija zrakoplovnih karata za građane grada Dubrovnika na relaciji Dubrovnik-Zagreb i obratno, a koje daje grad Dubrovnik, ministar Linić je rekao kako nema razlike između te i odluka gradskih vijeća o subvenciji karata u gradskom prijevozu primjerice za umirovljenike.

Dubrovnik je značajno udaljen od središta i pronašli smo opravdanje za takvu odluku, kazao je.

Vezano uz pitanje ulaska Hrvatske u EU i specifičnog položaja juga Hrvatske, Linić je istaknuo kako se pokušavaju naći rješenja za brži protok preko graničnih prijelaza, posebno transporta robe, iako oko toga ‘nema suglasnosti s čelnicima županije i veći je problem neodgovorno političko ponašanje‘.

Na upit o mogućnosti subvencioniranja prijevoza roba za dubrovačke gospodarstvenike, koji bi od 1. srpnja trebali dio roba prevoziti preko Pelješca i otoka Korčule, što će iziskivati više vremena, ministar Linić je kazao kako sve manje razumije ljude koji tako nešto pitaju, kako su subvencije bile moguće do 1990. godine.

-Valjda je svima jasno da više nema subvencija, nešto ih još može biti u poljoprivredi odnosno prijevozu putnika u željezničkom prijevozu, ali pričati o subvencijama što će sat vremena duže voziti preko Korčule doista ne razumijem- naglasio je Linić poručujući onima koji to pitaju da potraže neki drugi posao jer je sramotno da poduzetnik pita hoće li e dobiti subvencija što sat duže vozi preko Korčule.

05. svibanj 2024 07:20