Biznis i politika
StoryEditor

Peđa Grbin (SDP): Uveli bismo porez na nekretnine kao sredstvo za aktivaciju praznih nekretnina

14. Prosinac 2023.
Peđa Grbinfoto Ratko Mavar

Nije bilo teško dogovoriti intervju s Peđom Grbinom, predsjednikom Socijaldemokratske partije (SDP), najveće oporbene stranke u državi. Jedan je od rijetkih političkih sugovornika koji novinarska pitanja nisu tražili unaprijed, čak ni teme, a opći je dojam kao da je jedva dočekao intervju u kojem će se smislenije razgovarati o ekonomiji.

Prilično je brzo u razgovoru spomenuo Miltona Friedmana i Johna Maynarda Keynesa, kao da želi pokazati da, iako je po struci pravnik (uostalom, prije političke karijere radio je kao odvjetnik u Puli), može biti meritoran sugovornik i u teoriji ekonomije. Grbin, opći je dojam, vjeruje da SDP ima realne izglede na skorašnjim parlamentarnim izborima i da stranka ima dobar program, pogotovo kad je ekonomski dio u pitanju, u kojem je glavna misao vodilja da Hrvatska više ne smije ovisiti o turizmu.

Čuli smo već dosta vaših kritika na ovisnost o turizmu, ali nismo čuli konkretno rješenje. Kako izbjeći tu, nedavno smo u Lideru baš o tome pisali, ‘nizozemsku bolest‘?

– Nismo protiv turizma, ali Hrvatska nije niti smije biti samo turizam. Tu ‘bolest‘ koju spominjete možemo izbjeći samo razvojem i poticanjem ostalih gospodarskih grana. No istodobno treba svima biti jasno da su prošla vremena u kojima je politika donosila odluke o tome gdje će se graditi koje tvornice. Država mora stvoriti konkurentne uvjete za razvoj gospodarstva, to joj je najvažnija zadaća.

Znači li to da se zauzimate za manje države u gospodarstvu?

– Evo kontroverzne tvrdnje: zauzimamo se za više države u gospodarstvu, ali ne kao gospodarstvenika, već kao regulatora, kontrolora koji stvara uvjete za razvoj gospodarstva, s jasnim propisima i predvidljivim pravilima igre koja su konkurentna u globalnom kontekstu, a istodobno pravedna i jednaka prema svim gospodarstvenicima.

Zašto mislite da je dobro da država bude više uključena u ekonomiju, pa makar i kao stroži regulator? Pa već se sada previše upleće u ekonomiju...

– Nama u ekonomiji treba država koja podupire poduzetnike. COVID kriza pokazala je, a i ona financijska prije COVID-a, da, kad god počne oluja, svi ti liberali i poduzetnici koji traže manje države odjednom zovu baš tu državu da im pomogne. Država, kad govorimo o gospodarstvu, mora davati smjernice i donositi propise koji uređuju tržište. Mora unaprijed donositi pravila koja su jasna, koja nisu diskriminacijska i koja se, a to je najvažnije, ne mijenjaju kako se netko sjeti.

Hrvatska ne može privlačiti investitore bajkama o jeftinoj radnoj snazi. Ona se niti može niti smije nadmetati sa zemljama s jeftinom radnom snagom. SDP-ov je cilj stvoriti uvjete u kojima Hrvatska postaje okružje u kojem je lagano poslovati, u kojemu mudro multipliciramo prednosti svojega zemljopisnog položaja, resursa koji su nam na raspolaganju i članstva u EU-u. Upravo smo zato i kao prvu svoju politiku predstavili reformu javnog sustava. Odmah su nas napali i kritizirali, ali bez kvalitetnog, učinkovitog i funkcionalnog javnog sustava koji je na usluzi svojim građanima nije moguće izgraditi konkurentno gospodarstvo.

SDP je nedavno predstavio svoj ekonomski program, središnja mu je poluga porezna politika. Manja stopa poreza na dobit za veće plaće i investicije.

– Tako je. Onima koji prihvate kooperaciju između države i poslodavca te odluče povećati svojim radnicima plaće država će pružiti ruku i osigurati manji porez na dobit. Želimo motivirati poduzetnike da što veći dio uspjeha u poslovanju podijele s radnicima i isplate im veće plaće.

Treba li uvesti porez na nekretnine?

– Kao sredstvo za aktivaciju praznih nekretnina. Samo je u Zagrebu na desetke tisuća nekretnina prazno. Da se one aktiviraju, i stanarine bi bile manje. Nije pravedno da npr. vodoinstalater iz Osijeka za isti prihod plaća i nekoliko puta više poreza i doprinosa na svoju djelatnost od npr. rentijera s Jadrana.

Treba li smanjiti PDV?

Opći ne, ali treba gledati diferencirane stope.

Znamo da je moguća koalicija sa strankom Možemo!, s njom već surađujete, ali postoji li mogućnost koalicije između SDP-a i Radničke fronte?

– Nakon izjava o privatnoj imovini teško ostvarivo.

Ostatak intervjua s Grbinom o izbornom programu SDP-a, potporama za gospodarstvo, porezu na ekstraprofit, proračunu i reformama koje još treba provesti pročitajte u tiskanom ili digitalnom izdanju tjednika Lider.

26. travanj 2024 11:53