Hrvatska
StoryEditor

Linić: Milanović štiti obitelj, prijatelje i neke interesne skupine

29. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Polazište za rad mene kao ministra finançija bio je plan 21 i zacrtani programi – započeo je pogledom u prošlost svoje izlaganje o razlozima nedavne smjene zastupnik i bivši ministar financija Slavko Linić.

- Prepozant sam u javnosti i imao sam podršku građana iako sam naglašavao da je zatečeno stanje teško i da nećemo bolje živjeti narednih 10 godina. Također sam jasno govorio da treba izvršiti preraspodjelu sa siromašnijih na bogatije i da više ne možemo živjeti na dug. Neovisno o takvim porukama, javnost me prihvatila i znala sa mnom podijeliti ta razmišljanja - smatra Linić.

- Što se predstečajne nagodbe Spačve tiče, reći ću svoju istinu koja je drugačija od premijerove i ostavljam da svatko prosudi čija je prava. Moja smjena je posljedica Milanovićeve medijske spletke zbog koje sam proglašen kriminalcem. Zašto? Zato da bi zaštitio svoje prijatelje i obitelj, kao i parcijalne interese određenih krugova – kaže Linić koji je ustvrdio da je zbog njegove popularnosti premijer morao na njega osobno nabaciti blato da bi dobio potporu unutar stranke i javnosti.

Psovke na telefonu

Konačni obračun, priča Linić, započeo je 29. siječnja ove godine telefonskim razgovorom u kasnim večernjim satima, gdje Milanović zahtjeva da smijeni Šegona.

- Jasno mu naznačujem da ne vidim razloga dok ne dobijem podatke od DORH-a i očitovanje saborskog povjerenstva, kazao je.

Nakon tog odgovora, kaže Linić, Milanović ga je optužio da je kriminalac i lopov.

- Telefonski razgovor završavam psovkom - otvoren je Linić pred novinarima.

- Otkako sam bio gradonačelnik Rijeke, bilo je niz optužbi, podmetanja, privođenja i sve to jer su se protiv mene borili politički protivnici, od svega toga 1990. ništa nije procesuirano. Ali onog trena kad me za to optuži premijer, onda barem ja, ne mogu izdržati takve gnjusne optužbe - kazao je dodavši kako nakon 29. siječnja više nisu komunicirali, osim na smjenu Šegona, kada je dao svoj mandat na raspolaganje što znači da ga je tada mogao smijeniti.

- Jedini način komunikacije su bile sjednice Vlade. Dok ja obavljam svoje poslove, Milanović koristi određene službe i pokušava me optužiti da sam kriminalac, posebno se okomio na predstečajne nagodbe i nekoliko ih puta pokušava zaustaviti zaboravljajući da je to zakon usvojen u Saboru jednoglasno - nastavio je bivši ministar financija.

Nesposobna Porezna uprava

- Osobno ga je zainteresirala Spačva, i tu moram naznačiti da je predmet završen u svibnju 2013. godine i to sporazumom vjerovnika. Razlog visokih potraživanja je nedovoljno sposobna Porezna uprava iz ranijih razdoblja koja nije uspjela naplatiti potraživanja, kao i HPB koja nije vratiti kredit, a tu su i Hrvatske šume koje nisu naplatile svoja potraživanja - dao je svoje mišljenje Linić.

Dodao je i kako je Vukovarska porezna uprava bila ta koja je izradila procjenu vezanu za zemljište u Spačvi, od 33 milijuna kuna. Ta porezna uprava i ta procjena su bile osnova za odlučivanje u Ministarstvu financija. Sve je to potpisala i Nada Čavlović i predstečajna je prihvaćena na sudu.

- Vlasnici koji su odgovorni za ovakve dugove odbili su odstupiti i tada je jasno naznačeno da ide stečaj. Tada su ipak odustali od svojih zahtjeva. Danas Spačva radi normalno, ljudi su zaposleni - rekao je Linić.

I dok ja obavljam svoje poslove iza 29. siječnja, premijer se bavi podmetanjem. Nakon 10 mjeseci se pojavljuje nova procjena od 6 milijuna za koju ja ne znam, iako se redovito viđam s Nadom Čavlović Smiljanec.

- Izrađena procjena bila je van propisa porezne uprave i osobna procjena jednog čovjeka - rekao je dodajući da je sve to bio razlog da se našao novi procjenitelj i zamislite, nakon dva tjedna nova procjena na 27 milijuna kuna, daleko od onih 6 milijuna.

Premijer podmetao dokumente

- Zoran Milanović zajedno s Čavlović Smiljanec podmetao je dokumente punih godinu dana po završetku predstečajne nagodbe - nedvosmislen je bio Linić.

- Predsjednik Vlade kriminlalizirajući predstečajne i moj rad destabilizira sve državne institucije koje će se bojati donijeti bilo kakvu odluku. Ako se ovo može napraviti ministru, onda možete zamisliti što je sa ostalima. I kad vidite da Milanović odgovornu osobu koja je sve potpisala i zove se Nada Čavlović Smiljanec naziva zviždačem! - požalio se i krenuo još oštrije.

- Sada ja sebi postavljam pitanje koji je razlog da ju toliko štiti? Zbog sprege s bratom Krešimirom Milanovićem koji je pokušao koristeći svoje poznanstvo, iskoristiti u nekim predmetima. Nabrojat ću dva – pokušaj zamjene zemljišta u Cavtatu tvrtke Konel, vlasnika Antuna Kralja poznat po aferi Pet zvjezdica koji nije osuđen. Prije samog stečaja pokušao je to zemljište prodati Dini Kralju, a sve jer zemljište vrijedi. Da slijedi prodaja, moraju se platiti porezni dugovi i pokušava se to zemljište zamijeniti drugim i sve to Čavlović radi s premijerovim bratom. Službe to odbijaju i ne podliježu pritiscima - otvorio je karte smijenjeni ministar.

Dodao je kako je isti slučaj bio i s tvrtkom u Slavonskom brodu Mostarkić gdje je Porezna uprava iznajmila dio poslovnih prostora, a porezne obveze se ne plaćaju. Zahtjevaju da se dug plati s prostorom koji je daleko veći od potreba Porezne i opet se pojavljuje Krešimir Milanović s pritiscima da se kupi prostor. No, to se nije dogodilo.

Ina i HBOR glavni razlog

Linić je nakon toga počeo govoriti o Ini i radu HBOR-a koji su glavni razlog nedavnih događaja.

- Kad govorimo o Ini, brzo smo došli do sukoba jer nisam bio zadovoljan s radom velikog prijatelja premijera Siniše Petrovića, šefa NO- koji je smijenio člana i ne provodi politiku Vlade u Ini. Sve je rezultiralo time da je Ina prevarila državu s neplaćanjem poreza. Početkom 2014, započinjem s naplatom i to izaziva izljev bijesa Siniše Petrovića koji me optužuje da štetim Ini - kazao je Linić dodajući da premijer, iako imamo 44 posto vlasništva, iako MOL upravlja tvrtkom, ne poduzima ništa vezano za neplaćanje poreza.

- Poseban pritisak Petrović radi da me se smjeni jer ugrožavam njegove interese i to je jedan od glavnih razloga zašto se počinje razmišljati o tome. Tu je bio najjači sukob jer je Milanović podlegao utjecajima Siniše Petrovića. Tako dolazimo i na zadnji predmet a to je tvrtka Mali biskviti i sukob mene, premijera i Marasa - nastavio je.

Kazao je kako HBOR u svibnju 2013. zaprima zahtjev za odobrenjem kredita od 20 milijuna kuna tvrtki koju je osnovao Tomislav Ljutić s 20.000 kuna. Iako je uprava pod pritiscima odobrila kredit, nakon što se upoznao s predmetom, inzistira da se razrješi na NO-u.

- Sad će 10 mjeseci i to još nije riješeno. Tragedija je oko ulaganja Questusa koji traži da se otkupi njegovih 1,5 milijuna kuna i vrati 18 milijuna kredita kuna uz kamatu od 12 posto do 2018. Tko god nešto zna, vidi da takvi povrati nisu realni. To je ugrožavanje plasiranih novaca iz HBOR-a, pogotovo za tvornicu koja je trebala uvoziti čokoladu iz Poljske - kazao je.

Sukobi oko Programa 21

Linić je naveo kako je bilo i sukoba oko Programa 21, oko smanjenja nameta na rad i prebacivanje na bogatije. Ministarstvo je u 2012, završilo projekt poreza na nekretnine koji je itekako dobro raspravljen, te je dobio potporu. Milanovićev zahtjev da za one koji žive i stanuju u svojim stanovima porez ne bude veći od komunalne naknade je ispoštovan, te je to bio porez koji je trebao zamijeniti socijalističku tvorevinu.

- Nismo se mogli složiti ni na porez prihoda od kamata, kao ni oko poreza na drugi dohodak, a tu su i sukobi oko reforme lokalne samouprave… Toliko je razlika među nama da nismo mogli zajedno, ali sve je to moglo biti i bez podmetanja - rekao je.

Linić je kazao kako nema nikakvog deviznog računa ni u Italiji ni u bilo kojoj zemlji na svijetu osim u Hrvatskoj. Kao ministar financija imao je uvid u dokumente Ureda za pranje novca koji je po prijavama oko računa vezanih za Jadranski pomorski servis završio izvještaj i tu, kaže, njega nema, a taj je dokument je dostupan.

- Premijer koji podmeće i spletkari je žalost za Hrvatsku, ali predsjednik stranke koji se ovako obračunava sa svojim članovima, ne može biti predsjednik stranke - krajnje je oštar bio Linić kazavši kako je dao podatke, a članovi SDP-a neka se pozabave time.

- Ne vidim kaznenu odgovornost jer ništa od toga nije prošlo, ali moja dužnost je bila iznijeti podatke - završio je službeni dio presice bivši ministar financija.

Na pitanje novinara ruši li ovime vladu, Linić je kazao:

- Prijevremeni izbori mi nisu cilj, ali ako sam otišao zbog zaštite prijatelja i interesnih skupina, onda to moram iznijeti i pustiti stranku da odluči.

Za zahtjev za skidanjem imuniteta ne zna, ali poručuje:

- Sam ću glasati za njega, ako su sumnje opravdane. Tu mi nikakva zaštita ne treba.‘

06. svibanj 2024 15:12