Hrvatska
StoryEditor

Linić odustao od novca fakulteta, umjesto toga povlači 710 mil. iz HZZO-a

27. Veljača 2014.
Piše:
liderhrt

Ministar financija Slavko Linić rekao je danas da 1,6 milijardi kuna samostalnih prihoda sveučilišta neće ući u državnu riznicu s obzirom na galamu koju stvara sveučilište.

Poručio je da će se to zbog zahtjeva državne revizije prije ili poslije morati učiniti. ‘Sveučilišta imaju autonomiju, no kada je u pitanju financiranje, dužni su se ponašati kao svaki korisnik državnog proračuna.

Iz provedenih revizija svakog sveučilišta, veleučilišta i fakulteta vidi se da revizija daje negativne ocjene jer se razbacuju novci u plaće, nekontrolirane troškove, dnevnice. Riječ je o 1,6 mlrd. kn koje su se prošle godine nezakonito, nenamjenski trošile, a mogle su se koristiti za obrazovanje‘, kazao je Linić.

Linić je dodao kako će se rebalansom proračuna posegnuti za 710 mil. iz HZZO-a. Iz HZZO-a je priopćeno da to znači 490 mil. manje za zdravstvenu zaštitu, 210 mil. za naknade te 10 mil. za liječenja u inozemstvu. U priopćenju se navodi da će se izlaskom HZZO-a iz Državne riznice izbjeći takve situacije. HZZO i zdravstvo dobivaju 3,2 milijarde kuna na ime starih obveza, objasnio je Linić.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić postigao je uštedu od 700 mil.kn - kroz jedinstvenu nabavu (350 mil.) i nižu cijenu lijekova. Ipak, još ima velikih dugova koji će se podmiriti tek ove godine. Ostojić je rekao da nema negativnih posljedica za građane.

26. travanj 2024 13:27