Hrvatska
StoryEditor

Maras: Novim zakonom o radu mi slijedimo najbolje europske prakse

25. Veljača 2014.
Piše:
lider.media

Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, otvorio je međunarodnu konferenciju Europske zaklade za stručnu izobrazbu – Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe koja se sljedeća tri dana održava u Zagrebu.

Maras je istaknuo važnost cjeloživotnog obrazovanja u razvoju poduzetnika, te je ponovo najavio otvaranje regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija zemalja Jugoistoka Europe – Seecel koji bi trebao biti gotovo krajem 2015. ili početkom 2016. godine.

- Ovo je prilika da Hrvatska bude vodilja za zemlje Europske unije u suradnji što se tiče poduzetnika i cjeloživotnog obrazovanja. Na radionicama sudjeluju predstavnici 14 zemalja, od čega osam iz regije. To je dokaz da radimo dobar posao jer zašto bi inače netko iz Gruzije došao ovdje ako ne može ništa novo naučiti – istaknuo je Maras.

Osim o poduzetništvu ministar se osvnuo i na generalni štrajk koji će biti danas točno u podne.- Štrajk je jedno legitimno sredstvo i to je njihovo pravo. Ali mi ovim izmjenama slijedimo primjere najbolje europske prakse. Hoćete reći da radnici u Njemačkoj nisu zaštićeni? Ako sindikati misle tako, to je njihovo viđenje. Mi mislimo da su ove promjene zakona o radu dobre – rekao je Maras.

Dodao je da još uvijek rade na rebalansu proračuna i da još traju konzultacije oko prebacivanja novca iz drugog u prvi stup. - Pustite da u miru odradimo konzultacije s Europskom komisijom. Mi želimo izaći u tri godine iz procedure prekomjernog deficita, a upravo je to znak dobre komunikacije s Europskom komisijom. Mi imamo rok od tri godine, a uobičajen je bio dvije godine – rekao je Maras.Ministar nije želio komentirati stanje u Vladi s obzirom na učestale nesuglasice o kojima pričaju mediji.

27. travanj 2024 05:15