Hrvatska
StoryEditor

Maras obećava rasteretiti tvrtke zbog CEFTA-e

12. Lipanj 2013.

Hrvatska vlada nastojat će raznim rasterećenjima osigurati prisutnost hrvatskih prehrambenih tvrtki na regionalnom tržištu, koje nam ostaje jako važno i nakon 1. srpnja i pristupanja Europskoj uniji, poručio je danas u Zagrebu ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na otvorenju drugog Regionalnog kongresa ‘Povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Europi‘.

- Ulaskom u EU Hrvatska izlazi iz CEFTA-e, ali to ne znači da nećemo više surađivati. Tržište regije, na koje je dosad odlazilo 19 posto hrvatskog izvoza, i dalje nam je važno. U okviru hrvatskih zakona i poreznog sustava tražimo načine da naše tvrtke, posebno prehrambene, i nakon 1. srpnja ostanu prisutne na tom tržištu - istaknuo je Maras na skupu koji je okupio predstavnike političkog i gospodarskog života Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije, investitore i predstavnike diplomatskog zbora.

Ministar Maras izrazio je nadu da će hrvatske tvrtke u regiji zadržati prednost u odnosu na konkurenciju, s obzirom na prepoznatljivost brendova i jezično razumijevanje.

- U Hrvatskoj se i dalje dobro prodaje Eurocrem, a u Srbiji i BiH Vegeta - dodao je Maras.

Na skupu su dodijeljeni prvi regionalni certifikati povoljnog poslovnog okruženja jugoistočne Europe (BFC SEE) lokalnim sampupravama Bjelovara i Ivanca u Hrvatskoj, Sanskog Mosta i Prijedora (BiH), Rume i Pirota (Srbija), te Velesa i Strumice (Makedonija).

Cilj pilot-faze projekta, u koji je bilo uključeno 18 lokalnih jedinica, bilo je podizanje konkurentnosti i prepoznatljivosti regije te standardizacija procedure, informacija i usluga koje općine i gradovi pružaju investitorima.

Govoreći o projektu certificiranja, njemački veleposlanik u Hrvatskoj Hans Peter Annen istaknuo je važnost učinkovite i transparentne uprave u privlačenju investicija na lokalnoj razini.

Poručio je da ‘strani investitori ne žele dugo čekati i boriti se preprekama lokalne administracije‘ te da lokalni čelnici trebaju stvoriti okruženje u kojemu će strani ulagači imati ista prava kao i lokalna konkurencija. Lokalne čelnike u regiji pozvao je na suradnju jer su, istaknuo je, stabilnost i rast danas u Europi regionalni koncepti.

Projekt certificiranja općina provode Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) iz Srbije i Otvoreni regionalni fond za modernizaciju usluga općine njemačkog Društva za međunarodnu suradnju (GIZ), u suradnji s regionalnim institucijama. Pokrenut je 2011., na temelju dobrih iskustava u Srbiji sa sličnim projektom koji od 2007. funkcionira u toj zemlji. Tamo je dosad certificirano 27 samouprava, a dodatnih 18 uključeno je u proces.

S područja Hrvatske, uz Bjelovar i Ivanec, u pilot-fazi regionalnog projekta sudjelovala su još tri grada – Rijeka, Crikvenica i Osijek, a koordinator je bio riječki Ekonomski fakultet.

Dodjelom prvih certifikata projekt izlazi iz probne faze i stvaraju se preduvjeti za raspisivanje javnog poziva svim zainteresiranim općinama i gradovima u regiji.

27. travanj 2024 02:37