Hrvatska
StoryEditor

Maras predstavio ‘Facebook za donošenje zakona‘

06. Listopad 2014.

Ministarstvo poduzetništva i obrta predstavilo je danas aplikacije putem kojih će poduzetnici, obrtnici i zadrugari po prvi put moći izravno iznositi svoje stavove u postupku donošenja novih zakona na području poduzetništva i obrta.

Poduzetnici će tako moći davati svoje komentare, prijedloge i primjedbe prilikom donošenja novih ili izmjene postojećih propisa te na taj način aktivno sudjelovati u stvaranju propisa koji bi im u budućnosti trebali olakšati poslovanje.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras je istaknuo kako je riječ o dva alata, odnosno softvera koji će omogućiti bolju komunikaciju s poduzetnicima i u konačnici omogućiti bolje zakone.

"Ovo je facebook za donošnje zakona", kazao je Maras.

Dodao je i kako ministarstvo želi, a na tome će i inzistirati, da se prilikom donošenja drugih zakona i akata provodi test kako bi se vidjelo koji je učinak u praksi tih zakona na malo i srednje poduzetništvo, na njihove prihode, njihovo poslovanje.

Aplikacija e-savjetovanje predstavlja alat pomoću kojeg se obavještava i konzultira javnost vezano za postupak procjene učinaka propisa, strateške dokumente poput strategija, akcijskih planova itd.

Aplikacija za savjetovanje s poduzetnicima je aplikacija pomoću koje Ministarstvo poduzetništva i obrta može izravno kontaktirati sve registrirane male i srednje poduzetnike kako bi izravno došlo do njihovog mišljenja i njihovih procjena o potencijalnim učincima novih propisa.

Poduzetnici će korištenjem ove aplikacije biti u mogućnosti izravno iznositi svoje stavove i mišljenja i tako sudjelovati u izradi kvalitetnijih propisa za malo i srednje poduzetništvo. Postupak i korištenje aplikacije su besplatni.

Navedene aplikacije dio su projekta "Poboljšavanje informiranosti hrvatske poslovne zajednice - BIZimpact II", čiji je cilj unapređenje poslovne klime razvojem alata koji će omogućiti procjenu učinaka zakonodavnih promjena na malo gospodarstvo i poboljšanje informiranja malog gospodarstva o tim promjenema.

Projekt BIZimpact II traje od ožujka 2013. do ožujka 2015., vrijedan je 1,4 milijuna eura, od čega su 85 posto EU sredstva, a 15 posto je iz državnog proračuna.

06. svibanj 2024 03:43