Hrvatska
StoryEditor

Maras: U ‘zelenom‘ segmentu novi prostor za investicije

25. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Na svečanom otvaranju prvih Međunarodnih gospodarsko-investicijskih dana i sajma razvoja, proizvodnje i investicija u zelenome gospodarstvu ‘Greenvest: Invest in Green Croatia’ nazočnima se obratio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras naglasivši važnost Vladinog usvajanja nacrta prijedloga Zakona o energiji.

Između ostalog riječ je o izmjeni potreba potpunog usklađenja s energetskim zakonodavstvom EU koja bitno regulira pitanje sigurnosti opskrbe kao i kontrolu izvora opskrbe a pri čemu se posebno vodi računa o zelenoj energiji, koja se potiče na poseban način.

Maras je također naglasio važnost strategije 20/20/20 koja se odnosi na predviđene europske energetske ciljeve do 2020. godine: 20 posto obnovljivih izvora, smanjenje emisija stakleničkih plinova za 20 posto, te povećanje energetske efikasnosti za 20 posto, a koji su, zasada, samo su djelomično pretočeni u hrvatsku strategiju razvoja. Dodao je kako se upravo u ‘zelenom’ segmentu otvara novi prostor za investicije jer su hrvatske cijene ono što je potencijalnim ulagačima atraktivno. - Neke od investicija tek očekujemo a neke su se već počele realizirati. Važnu ulogu imati će HEP kao subjekt koje će morati moći omogućiti prihvat i distribuciju takove energije. Sada je s HEP-om bolje situacija nego je to bio slučaj dosada. Donedavno HEP se postavljao iznad regulatora te je na taj način sprječavao investicije. To se sada mijenja pa čak i ja razmišljam da na svojoj kući postavim solarne panele. Otkada treba dvije naspram nekadašnjih 12 potrebnih dozvola, ta je procedura puno jednostavnija - rekao je Maras naglasivši i veliku ulogu Vlade u pojednostavljanju same procedure.Potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Vesna Trnokop Tanta napomenula je i kako je riječ i o jednoj od osnovica kreiranja novih radnih mjesta. Cilj razvijanja zelenog gospodarstva će, osobito nakon ulaska u EU, biti i jačanje konkurentnosti ali i razvoj novozelenih tehnologija u skladu s certifikatom ISO 14000. Dodala je i kako HGK nastoji aktivno doprinijeti kontinuiranom razvoju zelenih tehnologija upravo kroz ovakve gospodarske susrete.Nazočnima se obratio i Tomislav Marjanović, direktor GREENVEST-a koji je naglasio kako je riječ o brzorastućem tržištu sa investicijama privatnog sektora u vrijednosti od 850 milijuna eura od čega 650 milijuna otpada na projekte triju vjetroelektrana. Dotaknuo se i birokratskih problema koji prethode investicijama da bi mogle stasati u punome smislu. Na Greenvestu će biti predstavljeno oko 500 milijuna eura vrijednih projekata privatnoga sektora.

26. travanj 2024 17:22