Hrvatska
StoryEditor

Marija Rohatinski nije dobila kredit u Karlovačkoj banci

24. Travanj 2013.

Karlovačka banka opovrgnula je danas medijske napise da je tvrtka Romah, koja je do 2011. bila u vlasništvu Marije Rohatinski, supruge bivšeg guvernera HNB-a Željka Rohatinskog, dobila povlašteni kredit te banke.

- Tvrtka Romah ne nalazi se u matičnim podacima klijenata Karlovačke banke - izjavio je Hini glasnogovornik Karlovačke banke Marijan Bakić, upitan je li točno da je tvrtka Romah dobila povlašteni kredit. -Tvrtka Romah niti je bila klijent banke, niti korisnik usluga platnog prometa ili kredita, a ne nalazi se niti u bazi dobavljača - ustvrdio je Bakić.

Mediji pišu da se istraga Državnog odvjetništva u slučaju Karlovačke banke navodno širi prema bivšem guverneru HNB-a Željku Rohatinskom, a zbog kredita koji je ta banka navodno dala tvrtki Romah koja je do 2011. bila u vlasništvu njegove supruge. Riječ je navodno o kratkoročnim i dugoročnim zajmovima mnogo većima od prihoda tvrtke.

Željko Rohatinski danas je u izjavi za Hrvatski radio opovrgnuo te medijske napise. "Priče koje se u zadnje vrijeme plasiraju u medijima o povezanosti Karlovačke banke s mojom obitelj i s mojim poslom u HNB-u su najobičnije insinuacije i ne želim to komentirati", izjavio je Rohatinski.

Jutarnji list objavio kako USKOK u istrazi u slučaju Karlovačke banke pokušava utvrditi i je li HNB, kojemu je tada na čelu bio Rohatinski, dao pokriće za rizične kredite (one koji premašuju zakonom dopušteni maksimum od deset posto jamstvenog kapitala) koje je Karlovačka banka, odnosno Sandi Šola kao najveći dioničar i bivši predsjednik Uprave te banke, navodno nezakonito odobravao povezanim tvrtkama.

Nakon uhićenja osam osoba, među kojima su i suvlasnici banke, USKOK je prije dva tjedna objavio kako ih tereti da su se udružili u grupu kako bi osnivali, preuzimali i vodili poslovanje više trgovačkih društava na način da su kapitalom jedne banke, čiji su dioničari i odgovorne osobe, financirali poslovanje tih poduzeća. Na taj su način, kažu u USKOK-u, počinili više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, te banku oštetili za najmanje 37,5 milijuna kuna, a jedno trgovačko društvo za 46,9 milijuna kuna.

Karlovčanin Nikola Vuljanić, zastupnik Hrvatskih laburista u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu, javno je tada upitao što je radila Hrvatska narodna banka i Rohatinski, kao dobitnik nagrade za najboljeg guvernera svijeta, ako pet i više godina nije utvrdio da u nekoj banci nedostaju deseci milijuna kuna.

Vuljanić i danas tvrdi da je ‘Rohatinski napravio puno zla Hrvatskoj jer nije radio svoj posao nego se bavio samo zamrzavanjem tečaja kune prema euru i pomaganjem uvozničkog lobija‘.

- Zato sam među onima koji se zalažu da se mora ustanoviti zašto nije ustanovio isisavanje kapitala iz Karlovačke banke, zbog neznanja, nesposobnosti ili možda zbog osobnih interesa i povlaštenih kredita - rekao je Vuljanić.

05. svibanj 2024 23:38