Hrvatska
StoryEditor

Milanović mi je ponudio mjesto europarlamentarca u zamjenu za vlast u Istri

01. Prosinac 2012.
Piše:
liderhrt

Istarski župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić danas je u emisiji ‘Intervju tjedna‘ Hrvatskog radija poručio kako neovisno o tome što je najavio svoj odlazak iz politike, to nema namjeru učiniti.

- Mada sam se namjeravao povući s političke scene, to najvjerojatnije neću učiniti. Nakon svega što sam doživio zadnjih mjeseci, ostat ću u politici još neko vrijeme, jer ne želim da se Istrom upravlja iz Zagreba, kao što neki misle - kazao je Jakovčić dodavši kako će do siječnja 2014. godine, do kada mu traje mandat, biti na čelu IDS-a, a nakon toga će se najvjerojatnije pojaviti kao kandidat na izborima za Europski parlament.

Na pitanje da li je istinita informacija da mu je premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović ponudio mjesto europarlamentarca u zamjenu za vlast u Puli, Jakovčić je rekao da je to ‘bila Milanovićeva ponuda‘.

Prijedlog je postojao, no, smatram da politika nije trgovina i da Pulu treba dobiti na izborima, kao uostalom i mjesto u Europskom parlamentu. Imam pravo boriti se demokratskim putem za mjesto u europarlamentu, naglasio je Jakovčić dodavši kako ne može ‘skrštenih ruku gledati i pratiti namjere, odnosno nekorektne poteze SDP-a, pa i Damira Kajina‘.

- Htio sam se dostojanstveno povući iz politike, no očito to ne mogu. Sve to nema smisla i zato sam odlučio još neko vrijeme ostati u politici - poručio je Ivan Jakovčić.

On je i danas ponovio kako vladajuća koalicija nema alternative u Hrvatskoj jer, kako je rekao ‘HDZ zbog unutarstranačke podjele nije spreman voditi državu dok Laburisti imaju dobre ideje i zanimljiv program, ali imaju i relativno mali broj glasova i ne mogu samostalno preuzeti brigu o zemlji‘.

Na pitanje da li je zbog posljednjih nesuglasica na relaciji IDS-SDP upitno sudjelovanje njegove stranke u vladajućoj koaliciji, Jakovčić je odgovorio da ‘IDS ima svoje stabilno glasačko tijelo te podupire ovu koaliciju i ne dovodi je u pitanje‘, dodavši kako će njegova stranka na idućim lokalnim izborima ponovno pobijediti u Istri te kako ‘on neće biti uteg‘.

Vezano uz untarstranačke izbore za župna, Jakovčić ističe kako IDS ima svog kandidata za župana Valtera Flegu, koji ima veliku potporu birača.

- No, siguran sam da ukoliko bih se ja ponovno kandidirao, pobjeda bi opet bila uvjerljiva - rekao je Jakovčić. Ponovio je i kako građani Istre ne žele termoelektranu Plomin C na ugljen jer je, kako je rekao ‘nepojmljivo da se u turističkoj regiji još uvijek grade postrojenja na ugljen, a ne na plin‘. Jakovčić je izrazio nezadovoljstvo što je ‘naprosto zaustavljen projekt Brijuni-rivijera‘, koji bi prema njegovoj ocijeni uz izgradnju deset golf igrališta riješio krizu u Istri te u velikoj mjeri i problem nezaposlenosti.

- Mislim da je tu u pitanju politički inat koji je u konačnici štetan za Hrvatsku. Nadam se da će ipak prevladati mudrost i razum-  istaknuo je Jakovčić.

Upitan o stavu stranke prema uvođenju poreza na nekretnine rekao je kako se ‘IDS unutar vladajuće koalicije osjeća u kazni‘ te kako nije čudno što ova stranka nije bila upoznata s pojedinostima oko uvođenja tog poreza, no ‘čudi me što o tome nije bio upoznat HNS‘. Porezna reforma je neophodna, ali ne takva koja će dodatno opteretiti građane, zaključio je Ivan Jakovčić, dodavši kako se po tom pitanju još nije čuo s premijerom Milanovićem.

04. svibanj 2024 07:56