17. lipanj 2015.

Milanović: Očekujemo da ulaganje u energetski sektor bude prekretnica za japanske ulagače

lider.media
lider.media

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović koji se nalazi u službenom posjetu Japanu, razgovarao je danas s premijerom Shinzōm Abeom o mogućnostima privlačenja japanskih ulaganja te o proširenju gospodarske suradnje i robne razmjene između Hrvatske i Japana.

Radi se o prvom posjetu jednog hrvatskog predsjednika Vlade Japanu.

- Hrvatska je za Japan važan partner s kojim dijelimo osnovne vrijednosti kao što su sloboda, demokracija, ljudska prava i vladavina prava - rekao je predsjednik Vlade Abe koji je, kako je rekao, s premijerom Milanovićem razgovarao o tri važne teme.

Prva je tema bila produbljivanje bilateralnih odnosa, s obzirom da nakon pridruživanja Europskoj uniji raste interes japanskih tvrtki za Hrvatsku. Također, mnogo japanskih turista posjeti Hrvatsku zbog njezinih ljepota, i taj broj je u značajnom porastu. Druga tema bila je važnost suradnje Japana i Europske unije, a treća međunarodna suradnja u postizanju mira, stabilnosti i prosperiteta u svijetu.

- Želimo nastaviti dalje razvijati naše bilateralne odnose - zaključio je japanski premijer.

Premijer Milanović rekao je da do sada Japan nije bio dovoljno prisutan u Hrvatskoj, ali da se sada, kad se očekuju odluke iz Bruxellesa o planiranom ulaganju u hrvatski energetski sektor, nada povoljnome ishodu. Hrvatska očekuje da ulaganje u energetski sektor bude prekretnica što se japanskih ulagača tiče.

- Hrvatska je mjesto velikih mogućnosti, mala, ali stabilna zemlja, dobro regulirana, dobro održavana, u kojoj se strani investitori mogu osjećati sigurnima, zaštićenima i cijenjenima. S velikim zadovoljstvom pratimo porast broja gostiju iz Japana u Hrvatskoj. Otvoreni smo japanskim ulaganjima u područjima u kojima je Japan globalno uspješan, na primjer, u avioindustriji između ostalih, u čemu bismo mogli postati dobar dobavljač japanskim tvrtkama koje su u vrhu svjetske tehnologije - rekao je predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Tijekom sutrašnjeg dana predsjednik Vlade Milanović sastat će se s upravama tridesetak kompanija, najistaknutijih članica Japanske gospodarske federacije, predstaviti im mogućnosti poslovne suradnje te ih pozvati na ulaganje u Hrvatsku.