Hrvatska
StoryEditor

Milanović pisao Petrovu, spreman odustati od mjesta mandatara

16. Prosinac 2015.
Piše:
liderhrt

Čelnik SDP-a i koalicija Hrvatska raste Zoran Milanović poslao je pismo lideru Mosta Boži Petrovu kako bi lijeva koalicije ostala u igri nakon što su HDZ i Most otpočeli pregovore o sastavljanju nove Vlade.

U Milanovićevom pismu Boži Petrovu stoji kako se više ne inzistira da Milanović mora biti premijer, nego da to može biti i netko drugi.

"Želimo još jednom iskazati naš stav da HDZ nije ispunio uvjete koje je definirao MOST, odnosno da su implicitno odbili mogućnost tripartitne vlade, te da nisu nedvosmisleno prihvatili prijedlog MOST-a o nestranačkom mandataru. Naprotiv, čelnik HDZ-a ostavio je mogućnost da i on bude mandatar što je u potpunoj suprotnosti sa svim javno iznesenim uvjetima MOST-a.

(...) Sve opcije suradnje temeljene su na usklađenim programskim načelima i reformama o kojima smo vodili razgovore te na prijedlogu sudjelovanja naše Koalicije i MOST-a u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti s ciljem uspješne provedbe programa.

Prva raspravljena opcija bazirana je na prijedlogu izbora mandatara, odnosno predsjednika Vlade u osobi predsjednika SDP-a. MOST bi u tom slučaju predložio zamjenika premijera ili prvog potpredsjednika Vlade te kandidata za predsjednika Sabora. U strukturi Vlade MOST bi predložio ministre i ostale dužnosnike u nekoliko ministarstava koja su ključna za provedbu prioritetnih reformi. Naš je prijedlog bio da se oko svakog kadrovskog rješenja moraju suglasiti obje strane. Cijeli prijedlog ocijenjen je od kolega iz MOST-a kao izuzetno korektan, ali je izražena rezerva u odnosu na prijedlog mandatara, odnosno predsjednika Vlade.

Druga raspravljena opcija suradnje temeljena je na stavu MOST-a kako nisu spremni podržati ni predsjednika SDP-a, niti predsjednika HDZ-a za mandatara, odnosno predsjednika Vlade. Temeljem tog stava načelno je definirano da u tom slučaju Koalicija Hrvatska raste može predložiti kandidata za predsjednika Sabora, te istovremeno nestranačkog ili stranačkog kandidata za predsjednika Vlade. Naknadnom intervencijom MOST-a iskazana je i mogućnost da MOST predloži svog kandidata, što je ostavljeno za daljnje razgovore.

Treća opcija o kojoj se raspravljalo je ideja oko ograničenog vremena trajanja dogovorene suradnje. Raspravljena je mogućnost da se mandat nove Vlade koalicije Hrvatska raste i MOST-a ograniči na dvije godine, kada bi se analizirali učinci Vlade i ispunjenje ciljeva. U slučaju uspješnog rada, mandat bi se nastavio do isteka četiri godine, u protivnom bi se išlo na izvanredne izbore.

Može se zaključiti da su u našim razgovorima razmotrene i one opcije koje su trenutno aktualne. Po nama, druga opcija je temelj za nastavak našeg razgovora, a spremni smo iznijeti i dodatne ideje i prijedloge.

U obraćanju javnosti 15. prosinca izrekao sam stav da uvjet naše suradnje s MOST-om nije mjesto mandatara. Isto tako, izrazio sam spremnost razgovora o Boži Petrovu, čelniku MOST-a kao budućem mandataru", navodi, između ostalog, Milanović u pismu objavljenom na internetskim stranicama SDP-a.

27. travanj 2024 15:18