Hrvatska
StoryEditor

Milanović potpisao sporazum za ublažavanje financijskih teškoća građana

19. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Premijer Zoran Milanović potpisao je jutros Sporazum za ublažavanje financijskih poteškoća građanima koji su upali u financijske probleme. Riječ je o ovršenicima u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima.

Riječ je o građanima čiji je račun, prema podacima Fine, blokiran dulje od 360 dana, i to od 30. rujna prošle godine, a dužni su kumulirano prema svim vjerovnicima do 35.000 kuna.  

- Ovo je prvi put da se Vlada angažirala na ovakvom projektu.‘Novi Početak‘ je socijalna, izvanredna mjera. Kao i u slučaju kredita u švicarskim francima, radimo sve da ljudima u krizi olakšamo život i omogućimo novi početak. Građani se prilagođavaju krizi, morat će se i banke. Vlada je već donijela zakon prema kojem je smanjila kamatne stope. Odgovornost je podijeljena, ali neću biti populist i kazati da su samo banke krive. Ovaj tjedan predložit ćemo mjeru da se položaj građana s kreditom u švicarskim francima popravi - rekao je premijer Milanović prilikom potpisivanja Sporazuma.

Vlada se za donošenje te mjere rukovodila isključivo socijalnim kriterijem i njome će biti obuhvaćen najsiromašniji sloj ljudi, korisnici socijalnih naknada, oni koji nemaju dodatne ušteđevine, niti dodatne imovine, primatelji invalidnina i oni koji su zbog takvog duga blokirani do godinu dana, a trebala bi obuhvatiti oko 60.000 građana.

Od 1. veljače građani će na internet stranicama Fine moći vidjeti spadaju li u kategoriju koja može dobiti otpis dugova.

Uz predsjednika Vlade potpisivanju sporazuma prisustvovala je i potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Sporazum su potpisali i gradonačelnici gradova Rijeke, Splita i Osijeka, Vojko Obersnel, Ivo Baldasar i Ivan Vrkić, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek te predsjednici uprava javnih tvrtki "HP – Hrvatske pošte" i "Hrvatske elektroprivrede" Alen Premužak i Perica Jukić te ravnatelj "Poslovanja Hrvatske Radiotelevizije" Boris Sruk.

06. svibanj 2024 01:47