Hrvatska
StoryEditor

Milanović prevarom izbacio HDZ iz Vlade

20. Prosinac 2015.
Piše:
Ato Markin

Je li predsjednik SDP-a Zoran Milanović prevarom eliminirao HDZ iz pregovora o mandataru, sastavljanju vlade i (stabilne) većine u Saboru? Prema tvrdnjama čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka - jeste.

Naime, Tomislav Karamarko je u intervjuu za HTV rekao kako su se on i Milanović telefonski čuli neposredno prije subotnjeg sastanka u središnjici MOST-a, kada su se trebali izjasniti hoće li potpisati ponuđeni im sporazum o tripartitnoj vladi.

- Čuljak (tajnik HDZ-a op.a.) mi je dao slušalicu kazavši da me treba Milanović. S druge strane je bio Dragovan (glavni tajnik SDP-a op.a.) koji je slušalicu dao Milanoviću. Razgovarali smo o sporazumu i Milanović je rekao da oni (SDP) neće potpisati sporazum, baš kao i ni mi. Čak je predložio da bi najbolje bilo da zajedno izađemo pred medije i kažemo kako se ne slažemo s ponuđenim uvjetima te da su obje koalicije spremne za nove izbore, kaže Karamarko.

No, nakon 15-tak minuta sastanka dogodio se obrat, tvrdi šef HDZ-a.

- Kada je Božo Petrov upitao Milanovića hoće li potpisati, on je rekao da se prvo ja izjasnim. Bilo mi je to čudno, no rekao sam "mi smo se maloprije čuli, ne... riječ je o onome što smo se dogovorili". Milanović je odgovorio potvrdno te sam rekao da je sporazum nama neprihvatljiv te da nećemo ponuđeno potpisati. Nakon toga Milanović je rekao da će potpisati, rekao je Karamarko.

Bit će interesantno čuti druge dvije strane, SDP, odnosno, Zorana Milanovića te MOST i Božu Petrova. Ipak, kako god bilo, čini se da je u ovome svemu Karamarko ispao poprilično (politički) naivan.

U nedjelju poslijepodne je Most nezavisnih lista pozvao Hrvatsku demokratsku zajednicu i Domoljubnu koaliciju da se do ponedjeljka, 21. prosinca do 16 sati očituju žele li se uključiti u započeti proces, ali bez ikakvih dodatnih uvjeta koji bi mijenjali dokument koji su već potpisale dvije strane. Pri tome, objašnjavaju iz Mosta, kako dodatno vrijeme HDZ-u daju kao što su dali i SDP-ovoj koaliciji nakon odluka njihovih tijela da ne pristupe trojnom formiranju Hrvatskog sabora i vlade.

27. travanj 2024 18:50