Hrvatska
StoryEditor

Milijun hektara državnog zemljišta stavit ćemo ubrzo u funkciju

13. Lipanj 2012.

Ministarstvo poljoprivrede u svom resoru ima gotovo dvije milijarde kuna vrijednih projekata koji su trenutno u tijeku ili će se razvijati kroz ovu i iduću godinu, kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Na današnjem susretu s novinarima najavio je i da će isplata drugog dijela poticaja poljoprivrednicima krenuti krajem lipnja. Govoreći o projektima naveo je kako su projekti u vodnom gospodarstvu vrijedni 1,5 milijardi kuna, za neke su već raspisani natječaji ili su u najavi, dio tih sredstava su sredstva Hrvatskih voda i Ministarstva, a 150 milijuna eura su krediti Europske investicijske banke (EIB) od kojih će se 40 milijuna eura realizirati u ovoj, a ostatak u idućoj godini. Od programa koji su u tijeku Jakovina je spomenuo i potpore drvopređivačima i drvnoj industriji u iznosu od 59,5 milijuna kuna te potpore prehrambenoj industriji u iznosu od 50 milijuna kuna za koje će se natječaj objaviti tijekom idućeg tjedna.

Kazao je i kako je i sve bolja iskorištenost sredstava iz IPARD programa. Najavio je i kako će isplata drugog dijela poticaja poljoprivrednicima krenuti krajem lipnja, a riječ je o iznosu od 1,2 milijarde kuna.- U prvih šest mjeseci isplaćeno je 1,3 milijarde kuna poticaja, a predviđen iznos koji se još treba isplatiti je oko 1,2 milijarde kuna i isplata poticaja kreće krajem lipnja - kazao je ministar.Napomenuo je kako je oko 7.858 podnositelja zahtijeva za poticaje ostalo uskraćeno, no to su korisnici čije su obveze prema državi puno veće od iznosa potpora koje bi trebali dobiti i njima nisu poticaji isplaćeni dok ne reguliraju svoje obveze prema državnom proračunu. Jakovina je apelirao na poljoprivrednike da pogledaju svoje obveze, da ih podmire kako bi uredno mogli dobiti drugi dio poticaja.

Najavio je i kako će tijekom ovog mjeseca na javnu raspravu ići prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu koji treba omogućiti pravu reformu zemljišne politike, odnosno hitno staviti u funkciju što više hektara. Riječ je o krucijalnom zakonu za provedbu zemljišne reforme, kazao je Jakovina navodeći kako je prema postojećem zakonu samo oko 260 tisuća hektara državnog zemljišta u deset godine stavljeno u funkciju. - Imamo gotovo milijun hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države i plan nam je što hitnije ga staviti u funkciju - istaknuo je ministar napominjući kako su poljoprivredno zemljište, vode i šume nacionalno bogatstvo ove države i više neće biti na prodaju, već će se ići na dugogodšnji zakup na 50 godina.Što se pšenice tiče Jakovina je rekao kako je pšenicom zasijano oko 162 tisuće hektara te se procjenjuje da će urod biti oko 729 tisuća tona. U vezi cijene pšenice ponovio je kako nju određuje tržište te će biti predmet dogovora proizvođača i prerađivača. Najavio je da će sastanak Savjeta za žitarice biti će održan u iduću srijedu u Ministarstvu.

27. travanj 2024 17:16