Hrvatska
StoryEditor

Miljenić najavio osnivanje jednog zemljišnog suda na državnoj razini

12. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak predstavio je Prijedlog zakona o tržištu električne energije.

Govoreći o novinama koje se uređuju ovim zakonom istaknuo je podjelu energetskih djelatnosti na one koje se obavljaju kao javna usluga, u okviru kojih se nalazi univerzalna usluga opskrbe električnom energijom, osigurava se sigurna i kvalitetna opskrba energijom u Republici Hrvatskoj te razvoj tržišta električne energije i konkurentnost cijena. 

- Posebna pozornost polaže se zaštiti kupaca kao i učinkovitoj proizvodnji i korištenju energije, gdje se naravno vodi računa i o zaštiti okoliša - kazao je ministar.

Hrvatskom saboru upućen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rodiljinim i roditeljskim potporama, koji se usklađuje s direktivama Europske unije. -Riječ je o tome da smo morali regulirati neprenosivi dio za roditeljski dopust. To je onaj dio koji su mogli koristiti očevi kako bi bili više sa svojom djecom i sudjelovali malo više njihovu odgoju i odrastanju-pojasnila je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić dodavši da izmjenom ovog zakona ta dva mjeseca nisu prenosiva na drugog roditelja. Isto tako ovim je zakonom ujednačilo pravo posvajateljskog i roditeljskog dopusta.

Raspravljalo se i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima koji se, prema riječima ministrice kulture Andree Zlatar Violić, usklađuje sa Zakonom o općem upravnom postupku i Zakonom o upravnim sporovima. Također, definira se status neprofitnih audiovizualnih i radijskih programa te neprofitnih elektroničkih publikacija. Uređuje se mogućnost sufinanciranja programa i sadržaja iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija na način da se pored sufinanciranja dosadašnjih programa uvodi sufinanciranje tzv. trećeg medijskog sektora, neprofitnih medija odnosno elektroničkih publikacija i internetskih portala.

Saboru je upućen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama.- Ovo jedan od strukturnih zakona kojima mislimo utjecati na dizanje usluga koju pruža pravosuđe - ustvrdio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

tike i mladih Milanka Opačić,Boris Pleša. tvenom osiguranju Antun Guljaš te u ime Sindikata državnih i lokalnih službenika i dodavši da će ovaj zakon dovesti do bitnog ubrzanja postupka, ali i do pojačane pravne sigurnosti. Najavio je osnivanje visokog zemljišno-knjižničnog suda što znači da će svi žalbeni postupci na razini cijele države ići na jedan sud.- Zakon će utjecati i na druge postupke u civilu gdje će se kapacitet na županijskim sudovima osloboditi - rekao je ministar.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović pozvao je sve članove Vlade da provjere svoje obveze prema Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa kako eventualnim propustima ne bi davali prostora za kritike niti dobronamjernima, a osobito ne zlonamjernima, koji ne vide balvan revolucije u vlastitom, ali traže iverak u tuđem oku. 

- Treba otkloniti svaku mogućnost sumnje, i u slučajevima kao što je posljednji, s tvrtkom ministra Jakovine, kakav se nije trebao dogoditi, pa iako u materijalnome smislu tu nema ničega, nema sukoba interesa jer njegova tvrtka već dugo ne radi, treba učiniti sve da se zakoni i formalno poštuju. Budimo u tim stvarima strogi, vrlo oprezni i formalni  - zaključio je premijer.

27. travanj 2024 01:01