Aktualno Hrvatska Preporučeno

Moja kuća: Poduzetnik dokumentira kroz što se sve u Hrvatskoj mora proći za vlastiti krov nad glavom

Višić i obitelj
Lider
Autor Lider

Otići ili ostati? – pitanje je s kojim se gotovo svaka mlada hrvatska obitelj suočila tragajući za odgovorima na egzistencijalna propitkivanja. Ovo pitanje nije zaobišlo ni zagrebačkog poduzetnika Filipa Višića (37) kada se sa svojom suprugom Larom (35) odlučio zasnovati obitelj. Djeca su došla; trogodišnja Mia i dva mjeseca star Dino, a pitanje je ostalo.

Filip Višić u kolopletu hrvatske stvarnosti koja mladima više odmaže, nego ih potiče ne samo na demografsku obnovu nego općenito na ostanak u državi, odlučio se na pomalo neobičnu avanturu. Unatoč mogućnosti da se preseli u Irsku, odlučio je ostati, ali i u naredne dvije godine kroz svoj blog, te uz web video svjedočiti što sve mora proći mlada hrvatska obitelj da bi se skućila.

>>> Poduzetnike više zabrinjava domaća nego birokracija Europske unije

Projekt u kojem će ova mlada obitelj dokumentirati sa čime se sve suočavaju nastojeći podići vlastiti krov nad glavom nazvali su sasvim logično Moja kuća. U svom blogu pokazat će iz prve ruke koliko je zahtjevno probijanje kroz šumu hrvatske birokracije, kroz nepreglednu hrpu dokumentacije, kroz široku problematiku kreditiranja, kroz glavobolje financiranja, kroz mučninu projektiranja, ali i pronalaska majstora, potrebnog materijala te izvedbe svih radova.

– Blog o izgradnji kuće Moja kuća – prvi blog takvog tipa u Hrvatskoj koji obuhvaća sve od financiranja i pripreme glavnog plana, preko rušenja i gradnje objekta, pa do uređenja interijera i okućnice, sasvim je bila razumljiva digitalna gesta u kojoj pretačem svoju obiteljsku stvarnost. Svi govore o demografskoj obnovi, o potpori mladim ljudima da bi zasnovali obitelj, da bi ostali u Hrvatskoj, a nitko ne govori koliki nas problemi u navedenom čekaju. Pa sam odlučio pisati i snimati sve što radim i sve što prolazim gradeći vlastiti krov nad glavom. Supruga i ja smo razmišljali o odlasku iz Hrvatske, no ipak smo ostali. Rođenjem prvog djeteta shvatili smo kako je vrijeme za odluku o kupnji veće nekretnine no što je ova u kojoj trenutno živimo, a živimo u stanu koji nije dovoljno velik za sada već četveročlanu obitelj. I sada se lovimo u koštac s hrvatskom stvarnošću, koju kroz blog Moja kuća želim objektivno, bez uvijanja, kroz i najsitniji detalj koji nekome može biti od koristi, pokazati kakav je to križni put. I vjerujem da ću uspjeti u dva cilja: da to zorno prikažem i da sagradim kuću za dvije godine koliko sam procijenio da mi treba vremena – komentirao je poduzetnik Filip Višić svoju najnoviju aktivnost.

Gradnja kuće trebala bi početi u drugoj polovici rujna, a sve korake od temelja do krova možete pratiti na blogu Moja kuća.


Pratite Lider na društvenim mrežama linkedininstagram

 


 

Komentari