Hrvatska
StoryEditor

Most bi fotelju predsjednika Sabora, Brkić tvrdi da će HDZ imati glavnu ulogu, a Živi zid će ipak pregovarati

11. Rujan 2016.
Piše:
lider.media

Nakon što je DIP objavio prve nepotpune i neslužbene rezultate prijevremenih parlamentarnih izbora s 62 posto obrađenih glasačkih mjesta HDZ dobiva 62 mandata, SDP 53, Most 12, Živi zid 8, IDS, 4, BM 365 2, HDSSB 1 i Nezavisna lista Željka Glasnovića 1.

Iz koalicije u kojioj je Živi zid, ponajvećeg iznenađenja izbora, kažu da su spremni za razgovore, ali pitanje je hoće li se kome prikloniti. Poručuju da im još ne zvone telefoni te da je za to još rano.

- Polučili smo dobar rezultat sa sedam (u trenutku davanja izjave) mandata. Pokušat ćemo vidjeti što je najbolje za Živi zid i našu koaliciju, rekao je Ivica Mišić iz ‘Promjenimo Hrvatsku‘, koalicijskog partnera Živog zida.

Lider Živog zida Ivan Vilibor Sinčić zahvalio je glasačima i kazao kako je očekivao ovako dobar rezultat te da će se on isplatiti hrvatskim biračima. Ivan Lovrinović s kojima je Živi zid išao u koaliciju, kaže da je vrlo zadovoljan  i da je ovo izvanredan uspjeh za njih.

- Koalicija je solidna i vjerodostojna, siguran sam da neće biti rasipanja glasova. Sutra imamo sastanak, možda će biti i koji mandat više i naše glasove ćemo pretvoriti u društveno političke promjene. Bit ćemo izuzetno konstruktivna oporba, rekao je Sinčić ističući kako smatra da će HDZ i SDP ići u veliku koaliciju jer im je u cilju zadržati vlast.

U HDZ-u ne kriju zadovoljstvo.Ivana Maletić je odbila mogućnost velike koalicije. - Mislim da za to nema šanse. Razlike su prevelike da bismo o tome razgovarali. Želimo da se pokrenu veliki projekti, naš san je Hrvatska jedna od najvažnijih država članica ali ne u koaliciji s SDP-om.

- Odlični su nam rezultati, puno bolji nego prošle godine. HDZ je pokazao svoju snagu da je najjača snaga, da ima najviše mandata da će preuzeti vođenje države, a predsjednik Vlade bit će Andrej Plenković, rekao je Milijan Brkić dodavši kako će upravo "HDZ voditi glavnu ulogu i neće se dati ucjenjivati".

- Zasad sam zadovoljan, došao sam vas samo pozdraviti, odradili smo sjajnu kampanju, mi smo happy, rekao je kratko Plenković.

Nešto prije objave predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak ocijenio je u nedjelju navečer, komentirajući rezultate izlaznih anketa po kojima su Narodna koalicija i HDZ izjednačeni, kako se pokazalo da je bilo nepotrebno gubiti godinu dana u nekim političkim previranjima umjesto da se radilo za dobrobit hrvatskih građana. Je li razočaran?

- Ne, nisam. Imamo iste mandate kao stranka i kao koalicija, a ono što me najviše treba brinuti je da nema razloga da ijedna politička stranka slavi, a to je mala izlaznost. To znači da smo otjerali ljude od odgovornosti, glasovanja i politike u Hrvatskoj, rekao je Vrdoljak.

Upitan kakvi su izgledi za koaliranje s Mostom, Vrdoljak je rekao kako to treba pitati njih.

- Integritet i kredibilitet stranke nikada neću dati i nema vlasti da mogu izgubiti svoje i dostojanstvo stranke, a ostalo je na njima.

S druge strane predsjednik HSU-a Silvano Hrelja je rekao kako su sva vrata otvorena pa tako i koalicija s Mostom.

Na upit o traženim jamstvima koje je Most poslao HDZ-u i SDP-u Hrelja je rekao kako nikada nikoga nije ucjenjivao i da nije njegov životni stil da bi tražio nešto unapprijed, nego "preuzmi odgovornost, natovari se i nosi".

Hrvatska odlučuje o sastavu Sabora, Bandić očekuje da Hrvatima prorade “klikeri”

Siniša Hajdaš Dončić razočarano je prokomentirao rezultate izbornih anketa.

- Očekivali smo još 5-6 mandata, ali šta je tu je. Valjda će se situacija još promijeniti, ali vjerujem da ćemo ostati relativni pobjednik izbora i pozivamo sve progresivne stranke, dakle i Živi zid i Most.

U stožeru Mosta vlada dobra atmosfera. Nikola Grmoja izjavio je u nedjelju navečer kako, s obzirom na negativnu kampanju koja se vodila protiv Mosta među političkim strankama ali i u dijelu medija, mogu biti zadovoljni s 12 mandata koliko im daju najnovije izlazne ankete.

Na pitanje o potpori Mosta za formiranju nove vlade, Grmoja je podsjetio na uvjete koje je Most postavio SDP-u i HDZ-u u zamjenu za podršku u Vladi.

- Ako ih neće ispuniti, a do sada nisu pokazali da to žele, mi idemo u oporbu, poručio je.

Grmoja je rekao da nije nužno da Most dobije predsjednika Sabora, ali da bi to bio korektan potez i garancija. Rekao je da im na prvom mjestu nisu pozicije, već promjena Hrvatske. Na pitanje je li moguća opcija da Most uđe samo u Saboru, a ne i u izvršnu vlast, odgovorio je potvrdno. Rekao je da je vjerojatnije da u Saboru budu oporba.

Ipak, jedan visoki dužnosnik Mosta poručio je kako sastavljanje Vlade ne bi trebalo dugo trajati.

26. travanj 2024 02:58