Hrvatska
StoryEditor

Mrsić najavio nove mjere za poticanje zapošljavanja mladih

11. Studeni 2014.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas je najavio nove mjere za poticanje zapošljavanja mladih, i to kroz oslobađanje od plaćanja 17,3 posto iz bruto 2 obračuna plaće na razdoblje od pet godina za poslodavce koji zaposle mladu osobu na neodređeno vrijeme, te povećanje naknada za rad bez uspostavljanja radnog odnosa s 1600 na 2400 kuna.

Najavljene mjere su pripremljene i obuhvaćene proračunom za 2015. godinu, rekao je Mrsić na otvaranju 3. europskog dana poslova u Opatiji. Povećanje naknade na 2400 kuna odnosit će se od 1. siječnja na one koji tek počinju raditi po tom sustavu, ali i na sve osobe koji već primaju naknadu od 1600 kuna, pojasnio je.

Ministar Mrsić izjavio je i da se pri smanjenju proračunskih stavaka za iduću godinu neće dirati mirovine, već će se uštede ostvariti smanjenjem izdataka za materijalna prava i plaće. Mirovine će se i sljedeće godine usklađivati ako bude rasta plaća i troškova života, najavio je.

Naknade za nezaposlene ostaju iste, a relativno blago će se povećati sredstva za aktivne mjere politike zapošljavanja, najavio je. Nezaposlenih je u listopadu bilo za 11 posto manje nego u listopadu prošle, što je dobar znak, ali je još prerano govoriti da je to trajno, kaže Mrsić.

04. svibanj 2024 18:24