Ukratko
StoryEditor

Poslodavac koji ne prijavi stranog radnika šest godina na crnoj listi

24. Siječanj 2024.
2-strani radnicifoto Rene Karaman

Čini se da će izmijenjeni prijedlog Zakona o strancima ubrzo ugledati svjetlo dana i olakšati poslovne muke stranim radnicima koju su obećanu zemlju pronašli u Hrvatskoj.

Crne liste i šestogodišnje kazne za poslodavce koji ne prijavljuju zaposlenike trebale bi regulirati rad na crno, dok će ‘tailor made‘ tečajevi hrvatskog jezika stranim radnicima olakšati učenje pojmova i riječi vezanih uz struku kojom se bave.

Iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike potvrdili su nam da je u pripremi jedinstveni pravilnik koji će objediniti dva popisa - popis poslodavaca kod kojih je utvrđen neprijavljeni rad i onih kod kojih nisu primijećena kršenja prava radnika nakon provedenog inspekcijskog nadzora.

U prijevodu, oni poslodavci koji ne budu pravodobno prijavili radnike i uhvati ih inspekcija idu na crnu listu, dok one koji se drže zakona i pravilnika očekuju određeni benefiti. Jednom kad se poslodavac nađe na crnom popisu, na njemu ostaje šest godina od dana kad je zapisnikom utvrđen neprijavljeni rad.

Popis će uspostaviti i voditi upravo Ministarstvo rada, a dodatne detalje poput sadržaja, načina upisa i rokova objave podataka poslodavaca propisivat će pravilnik koji će biti donesen tijekom prvog kvartala ove godine, nakon usuglašavanja s nadležnim inspekcijskim tijelima i socijalnim partnerima.

Iako resorno ministarstvo Jutarnjem listu nije potvrdilo kad će točno javnost ugledati novi zakon, državni tajnik Ministarstva rada Ivan Vidiš u emisiji Hrvatskog radija rekao je da će biti donesen u prvom kvartalu 2024. godine.

Potvrdio je i spekulacije da će se radne dozvole za strance produljiti s jedne na tri godine, što bi trebalo ubrzati proceduru dolaska stranaca u Hrvatsku i rasteretiti administraciju, piše Jutarnji.

27. travanj 2024 00:23