Hrvatska
StoryEditor

Mudrinić: U Kanadi se više cijeni uspjeh i rad

15. Listopad 2013.
Piše:
lider.media

Uz potporu Kanadskog veleposlanstva u Hrvatskoj u Zagrebu je održan deveti Sajam stipendija i visokog obrazovanja, a u sklopu kojeg je održan i okrugli stol oko uloge visokog obrazovanja u gospodarstvu.

Panelisti su bili Ivica Mudrinić ,predsjednik Uprave T-Coma, Trpimir Renić, predsjednik Uprave Cemexa i Josip Bašić ispred hrvatsko kanadske poslovne mreže. Sve ih povezuje činjenica da su živjeli i obrazovali se u Kanadi. Sami su prošli kanadske fakultete, dok se u poslu sada susreću sa studentima s hrvatskih fakulteta. Razlike su primjetne, ali ne samo kod studenata, već i kod profesora i sveučilišta.

- Razlika je što se u Kanadi više cijeni uspjeh i osnovna vrijednost je rad. Tamo se puno više posvećuje učenju i stvaranju vrijednosti rada nego u Hrvatskoj. Kod nas je dvostruki problem. Mi ne učimo studente radu i ne potičemo studente na rad – smatra Mudrinić. Posebna pozornost je dana stipendijama i cijeni školovanja u Kanadi. Tamo države i provincije pomažu studente, a postoje i pristupačni studentski krediti. Također većina studenata preko ljeta zarađuje novac dostatan za plaćanje školarine.

- Problem u Hrvatskoj nije pet do deset posto izvrsnih jer oni iskaču i spremni su za tržište rada. Problem je s onima koji nisu izvrsni jer na tržište ne dolaze u potpunosti spremni. To je dio na kojem se mora poraditi kako bi svi nakon fakulteta bili spremni uskočiti na tržište rada – istaknuo je Renić.

Upravo težnju prema izvrsnosti i praksu Bašić ističe kao najveću prednost u odnosu na hrvatske fakultete.

- Svako ljeto imao sam priliku za praksu i to mi je pomoglo. Kod nas studenti žele raditi, a ne mogu. Možda bi trebalo tako koncipirati akademsku godinu da im se omogući da rade više preko ljeta. No, prva treba promijeniti klikere u glavi kako bi više cijenili rad – zaključio je Bašić panel.

27. travanj 2024 06:05