Hrvatska
StoryEditor

Na Vladi prodaja CO i HPB-a te potrošačko kreditiranje

18. Srpanj 2013.
Piše:
liderhrt

Vlada će na današnjoj sjednici raspravljati, između ostalog, i o prijedlogu odluke o prodaji 99,13 posto dionica Hrvatske poštanske banke te o prodaji do 50 posto dionica i dokapitalizaciji Croatia osiguranja.

Oba bi se društva trebala privatizirati javnim prikupljanjem ponuda strateških investitora. Zbog stabiliziranja cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu, Vladinom bi se odlukom trebale povećati trošarine na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin, i to u rasponu od 10 do 20 lipa po litri.

Na dnevnom redu naći će se i prijedlog izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojim se, uz ostalo, uvode maksimalno dopuštene kamatne stope na stambene kredite, kao i na ostale potrošačke kredite, dok se kod ugovaranja promjenjivih kamatnih stopa egzaktno definiraju parametri koji se mogu iskoristiti kao osnova za promjenu ugovorenih kamatnih stopa.

Predlaže se i da potrošač mora biti obaviješten o umanjenju ili ukidanju dopuštenog prekoračenja po tekućem računu najmanje 30 dana prije provedbe te odluke. Mora mu biti omogućeno da bez dodatnog troška u 12 mjesečnih rata otplati iznos za koji mu je minus na tekućem računu umanjen ili ukinut, i to po kamatama koje vrijede za minuse na tekućem računu. Ukupni trošak potrošačkog kreditiranja trebao bi se, pak, ograničiti na najviše jedan postotni bod ispod zakonom određenih zateznih kamata.

26. travanj 2024 08:01