Hrvatska
StoryEditor

Nagrade za četiri domaće firme s najbržim rastom u Srednjoj Europi

23. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Deloitte je nagradio prigodnim plaketima hrvatske tvrtke koje su se plasirale na ljestvicu 50 tehnoloških tvrtki s najbržim rastom u Srednjoj Europi.

Ove godine mjesto među odabranim našle su četiri hrvatske tvrtke - Infinum, Nanobit, Europa Digital i Lemax-iTravel Software. Jedino se Infinum uspio uvrstiti među 10 tvrtki s najbržim rastom te je, zahvaljujući prosječnom petogodišnjem rastu koji je iznosio 1.168 posto zauzeo devetu poziciju Deloitteove ljestvice.

Vodeću poziciju na Deloitteovom natječaju, koji je na području Srednje Europe proveden 15. godinu za redom, osvojila je mađarska tvrtka Szallas.hu koja se bavi poslovanjem nekretninama putem Interneta, čiji je prosječan rast prihoda unazad posljednjih pet godina iznosio 2.259 postoNajveći broj tvrtki na listi dolazi iz Poljske (17). Slijede tvrtke iz Mađarske (10) i Rumunjske (6). Gledajući po sektorima, najviše tvrtki na listi bavi se razvojem softvera (26) i nekom vrstom internetskih usluga (12).

- Prosječan petogodišnji rast koji je 50 tvrtki s Deloitteove ljestvice ostvarilo u 2013. godini iznosio je 698 posto, što je poboljšanje u odnosu na prošlogodišnjih 671 posto, no još uvijek je to ispod prosjeka od 1.026 posto ostvarenog u 2012. godini – rekao je Ivica Perica, direktor u Deloitteovom Odjelu poslovnog savjetovanja.

U sklopu predstavljanja održan je i okrugli stol na temu Izazovi financiranja i rizici poslovanja malih i srednjih poduzeća. Sudjelovali su Damir Brkić iz Zagrebačke banke, Krešimir Ružđak iz Nexus Private Equity Partneri, Ante Lučić, predsjednik uprave, Auctor Invest, Darko Liović, predsjednik uprave HAMAG-BICRO i Nikola Kapraljević iz Infinum.

- Nema tajne kako smo se mi izborili za ovo mjesto. Sve je vrlo jednostavno. Mladi smo i volimo što radimo, te smo iznimno motivirani. To je jedini put koji donosi uspjeh. Prosjek godina je oko 25 u tvrtki i svi smo željni napretka. Klijenti su to prepoznali i dali su nam priliku i od tuda nam toliki rast – rekao je Kapraljević.

Nakon okruglog stola održao se speed dating u kojem su sudionici imali u pet minuta predstaviti svoj projekt pred potencijalnim investitorima.

26. travanj 2024 19:20