Hrvatska
StoryEditor

Nakon ‘depresivnog i provokativnog‘ stiže optimistično izvješće iz EBRD-a

12. Prosinac 2014.
Piše:
Miro Soldić

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavila je svoje Tranzicijsko izvješće za 2014. godinu pod nazivom ‘Inovacija u tranziciji’. Predstavljanju su nazočili Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras te Peter Sanfey, zamjenik direktora za strategiju i politiku dijaloga EBRD-a.

- Hrvatska je zaglibila u tranziciji i potreban je politički konsenzus za provođenje reformi koje bi otključale tranzicijske potencijale – poručila je u uvodnom govoru Jelušić Kašić, a Majetić je ponovno predstavio rezultate HUP Skora i kazao kako je naša tranzicija previše statična.Sanfey je istaknuo kako je prošlogodišnje Tranzicijsko izvješće EBRD-a pod naslovom ‘Stuck in transition‘ bilo depresivno i provokativno, a ove godine su se odlučili za optimističniji ton fokusirajući se na inovacije. Naglasio je važnost inovacija koje imaju ključnu ulogu pri podizanju produktivnosti. Osvrnuo se na BEEPS V istraživanje provedeno među 16 tisuća tvrtki u 30 zemalja, koje jasno pokazuje da najviše inoviraju starije, velike, visokotehnološke tvrtke iz privatnog sektora, naročito ako su u stranom vlasništvu. Ipak, najveći porast produktivnosti inovacije donose niskotehnološkim tvrtkama, a problem istraživanih zemalja, pa tako i Hrvatske, jest taj što su inovacije prvenstveno orijentirane na domaće, a ne strano tržište.

- Gospodarsko okruženje bitno utječe na inovacije, odnosno može ga poticati ili gušiti. Tvrtke koje inoviraju dosta su osjetljivije na devijacije u sustavu, a Hrvatske inovatorske firme najviše pogađa nelojalna konkurencija, koju je donekle suzbila fiskalizacija, i konstantno mijenjanje poreznog sistema. Među ostalim problemima koji koče poslovanje su korupcija, nedostatak obrazovane radne snage i otežan pristup kapitalu – objasnio je Sanfey, dodavši kako su banke opreznije pri kreditiranju inovatorskih projekata zbog njihovog nesigurnog ishoda, ali kako unatoč tome ipak daju sredstva. Ministar Maras je istaknuo kako ovo izvješće može biti vrlo korisno za Vladu koja nastoji podupirati tvrtke koje stvaraju novu vrijednost.

- Što se tiče malih i srednjih poduzeća, Vlada napušta dosadašnji krivi pristup da svi dobiju po malo i sad podupiremo samo one najbolje. Nije slučajno da u zadnjih šest godina krize mala i srednja poduzeća ostvaruju rast izvoza. To je sektor koji raste, ali očito još nije dovoljno snažan da povuče cijelo gospodarstvo naprijed – naglasio je Maras, ponovivši kako nam je za financiranje malog i srednjeg poduzetništva dostupno preko milijardu eura iz EU fondova. Sanfey je pak poručio ministru da Vlada ne treba birati najbolje, već stvoriti stabilno gospodarsko okruženje kroz koje će onda tvrtke same pokrenuti ekonomiju.

 

09. svibanj 2024 04:04