Hrvatska
StoryEditor

Nema razloga za paniku zbog aflatoksina u mlijeku

10. Veljača 2013.

Ministarstvo poljoprivrede poručilo je danas kako, zbog sumnje u povećane količine aflatoksina u nekim Dukatovim i Vindijinim pakiranjima mlijeka, nema nikakvog razloga za paniku, jer bi trebalo konzumirati ogromne količine proizvoda da bi te koncentracije imale bilo kakav učinak na ljudski organizam.

Zbog sumnje u aflatoksin, postojeći uzorci mlijeka poslani su na orijentacijsku analizu u Hrvatski veterinarski institut, a pozitivan uzorak poslan je na potvrdnu analizu u Beč.

U izjavi za medije pomoćnica ministra poljoprivrede Mirjana Mataušić-Pišl u subotu je odbacila sva nagađanja da je riječ o uvoznom mlijeku, te navela da je i kukuruz kojim je hranjena stoka bio domaći.

Jučer je iz Ministarstva naloženo povlačenje iz prodaje Vindijinog trajnog mlijeka, 2,8% m.m., u pakiranju 1 l, s rokom valjanosti 03.07.2013., te UHT (homogenizirano i sterilizirano) mlijeka, 2,8% m.m., u pakiranju od 1 l, s rokom valjanosti 24. i 31.05.2013.

Također, povlači se i Dukatovo trajno mlijeko 2,8% m.m., u pakiranju 0,5 l, s rokom valjanosti 24.06.2013., te trajno mlijeko ‘Lagano jutro‘, 2,8% m.m., u pakiranju od 1l, s rokom valjanosti 25.04.2013. Potrošačima se predlaže da obrate pažnju na rokove valjanosti navedenih proizvoda, te da iste ne koriste. Ministarstvo trenutačno ne raspolaže informacijama koliko je litara mlijeka povučeno s tržišta, ali nagađa se da je riječ o tisućama litara, o čemu prave informacije imaju mljekare.

Vindijino mlijeko, s rokom 3.7. 2013., većinom je u Vindijinim skladištima, rekla je Mataušić-Pišl te pozvala kupce da ako ga primijete na policama trgovina, to odmah jave ministarstvu. Pojasnila je i da je glavni uzrok aflatoksina uvijek stočna hrana, najčešće kukuruz, te da je u ovom slučaju, po svemu sudeći, riječ o domaćem kukuruzu.

Činjenicu da je obavijest o tome trebala doći iz BiH, pojasnila je sustavom kontrole koji smo preuzeli od EU, odnosno činjenicom da je proizvođač zadužen za kontrolu proizvoda.

- Hrvatska je implementirala sve propise EU, uključujući dopuštene koncentracije aflatoksina (daleko strože od npr. Rusije i SAD-a), a preuzeli smo i da je nadzor mlijeka prebačen na proizvođače. Zadaća Veterinarske inspekcije samo je provjera proizvođača - istaknula je. Građanima koji su slučajno kupili sporno mlijeko, Mataušić-Pišl savjetuje da ga vrate proizvođaču, a ako ga on odbije primiti, treba se obratiti Udruzi potrošača.

03. svibanj 2024 07:40