Hrvatska
StoryEditor

Nema štrajka, sindikati i Vlada postigli dogovor

04. Lipanj 2013.
Piše:
liderhrt

Vlada i 11 sindikata javnih i državnih službi postigli su dogovor u vezi sindikalnih zahtjeva za povećanjem plaća javnih i državnih službenika, tako da neće biti štrajka kojim su sindikati prijetili da će blokirati državu.

Vlada je postigla sporazum sa sindikatima koji su tražili da im se vrati 3 posto bruto plaće kada se u zemlji ostvari određeni gospodarski rast. Pojedinosti sporazuma bit će uskoro objavljene.

Nakon jutrošnjeg kruga pregovora, ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović izašao je pred novinare i poručio maturantima da ne budu nervozni jer će sutra biti mature.

Vlada je predložila da se plaće zaposlenih u državnim i javnim službama povećaju kada se BDP vrati na razinu iz 2009., dakle u vrijeme kada je počela kriza jer to osigurava da ima novca za isplatu povećanja, kazao je nakon jučerašnjeg popodnevnog sastanka ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Dodao je kako će se vlada obvezati da u 2013. neće smanjivati razinu plaća u državnim i javnim službama. Ponovio je da Vlada neće kupovati socijalni mir, neće se zaduživati za isplatu plaća te kako želi potpisati sporazum koji je ostvariv za jednu i drugu stranu.

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić poručio je s konferencije za novinare u Zagrebu da Preporod neće potpisati predloženi sporazum o promjeni visine plaće zaposlenih u državnim i javnim službama, jer ‘nije na prodaju i s njim se ne može trgovati‘. Radi se o ‘odgođenom sindikalizmu‘ a u tu matricu, ‘koju je stvorio Vilim Ribić sa Ivom Sanaderom i Jadrankom Kosor, sada je upao i ministar Mrsić. ‘Jesam za borbu, da se borimo za sebe, ali ne preko nečijih leđa, osobito ne preko leđa učenika‘, kazao je Stipić.

26. travanj 2024 18:31