Hrvatska
StoryEditor

Neprimjerene polemike o potrebi Ustavnog suda

14. Siječanj 2016.

Hrvatska je odvjetnička komora u svom priopćenju reagirala na sve učestalija raspravljanja o pojedinim odlukama Ustavnog suda Republike Hrvatske. Ističu kako je rasprava o konačnim odlukama Ustavnog suda kao i nekog drugog suda dozvoljena i podložna kritici, no smatraju kako je neprimjereno raspravljati o predmetima o kojima nije donesena pravomoćna presuda.

Također u HOK-u smatraju potpuno promašenim i neprimjerenim polemike o samoj potrebi postojanja Ustavnog suda, jer su njegove zadaće nadzor nad ustavnosti zakona i zaštita ljudskih prava i sloboda građana. Osim toga, kaže se dalje u priopćenju, ‘Ustavni sud rješava sukob nadležnosti između tijela zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti te odlučuje o odgovornosti predsjednika Republike, nadzire ustavnost programa i djelovanja političkih stranaka i može, u skladu s Ustavom, zabraniti njihov rad, nadzire ustavnost i zakonitost izbora i državnog referenduma i rješava izborne sporove koji nisu u djelokrugu sudova, te obavlja druge poslove određene Ustavom RH‘.

Zbog svega ovoga upravo je Ustavni sud taj koji štiti pravni poredak od bilo kakve samovolje, pa i samovolje politike, odnosno izvršne vlasti, pa je jasno da je ta institucija od temeljne važnosti za pravni poredak zemlje, vladavinu prava i funkcioniranje pravne države. Zato iz HOK-a apeliraju na zastupnike u Hrvatskom saboru da u najkraćem roku izaberu suce Ustavnog suda, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik HOK-a Robert Travaš.

05. svibanj 2024 08:49