Hrvatska
StoryEditor

‘Nikakav dogovor oko Ljubljanske banke nije postignut‘

12. Prosinac 2012.

Nikakav dogovor između financijskih stručnjaka za Ljubljansku banku nije bio postignut i nikakav prijedlog rješenja nije bio usuglašen, priopćilo je u srijedu slovensko veleposlanstvo u Zagrebu reagirajući na pisanje hrvatskih novina da su hrvatski i slovenski stručnjaci Zdravko Rogić i Franc Arhar postigli dogovor i svojim vladama predložili rješenje za Ljubljansku banku.

-Slovensko veleposlanstvo želi, vezano za informacije o postignutom tajnom dogovoru dvojice financijskih stručnjaka za rješavanje pitanja Ljubljanske banke u Hrvatskoj, koje već po drugi put prenosi jedan od hrvatskih medija, ponovno naglasiti kako nikakav dogovor između stručnjaka nije bio postignut i nikakav prijedlog rješenja nije bio usuglašen-stoji u priopćenju veleposlanstva.

-Jedino o čemu su se stručnjaci Arhar i Rogić dogovorili bilo je rečeno u izjavi za medije nakon njihova četvrtog sastanka prošli tjedan u Zagrebu, a to je da postoje razilaženja u stajalištima obiju strana te da će nastaviti s razgovorima-dodaje se.

Jutarnji list od srijede prenosi da su dvojica eksperata predložila model po kojem bi Slovenija dug prenesene štednje bivših štediša Ljubljanske banke od 278,7 milijuna eura vratila Hrvatskoj u razdoblju od 30 godina, a Hrvatska bi zauzvrat oprostila Sloveniji zatezne kamate na taj dug.

List piše da je to okosnica prijedloga koje Rogić i Arhar čuvaju kao najstože čuvanu tajnu dok se o njemu ne izjasne vlade u Zagrebu i Ljubljani.

U veleposlanstvu ističu kako je neobično da slovenska strana mora već po drugi put demantirati tu istu informaciju koja je bila predmet medijskih nagađanja u proteklim tjednima, ‘naročito nakon što se hrvatski stručnjak na posljednjem sastanku ispričao slovenskome kolegi za te neistine i neugodnost koja je nastala u hrvatskoj javnosti nakon njihova trećeg susreta na Bledu početkom listopada‘ prema priopćenju.

-Unatoč mnogobrojnim zamolbama za objašnjenje, Slovenija do današnjeg dana od hrvatske strane nije uspjela saznati koji je pravni temelj za tužbe koje protiv Ljubljanske banke i Nove ljubljanske banke po izričitom nalogu hrvatske države vode dvije komercijalne banke u talijanskom vlasništvu- stoji u priopćenju slovenskog veleposlanstva.

-Slovenija je uvjerena da su punomoći hrvatske države u suprotnosti s međunarodnim ugovorima koje je Republika Hrvatska potpisala i ratificirala te preuzetim obavezama tijekom pregovora s Europskom unijom-dodaje se u priopćenju.

-Nastavak pregovora i traženje konačnog rješenja u okviru Sukcesijskog sporazuma imaju smisla samo ako hrvatska vlada povuče punomoći u tužbama pred hrvatskim sudovima- ističu u slovenskom veleposlanstvu u Zagrebu.

09. svibanj 2024 04:02