Hrvatska
StoryEditor

Nisam u sukobu interesa, moja odvjetnička dužnost miruje otkako sam ministar

12. Studeni 2014.
Piše:
liderhrt

Tijekom ovrha se stvaraju napete situacije i sve je moguće. No treba istaknuti da se pri ovrsi više ništa ne može promijeniti, sve je već odlučeno prije. Kod novih izmjena zakona uzeli smo u obzir sve probleme građana, no nasilja ne smije biti. Prosvjedi zbog ovrha su legitimni, ali nasilje nikad: građani se moraju boriti u postupku prije ovrhe, rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" zamoljen za komentar nedavnih nemilih scena pucnjave zbog ovrhe u središtu Zagreba.

Ministar je dodao da su ovršni postupci bili unosni za odvjetnike, no i da se su sada smanjene tarife. Komentirao je ponovo i optužbe predsjednika udruge javnih ovršitelja Vedrana Vidmara koji iznio je optužbe da je u sukobu interesa.

- Moja odvjetnička dužnost miruje otkad sam imenovan za ministra pravosuđa; dakle,  otkad sam ministar nemam nikakve veze s predmetima na kojima sam radio kao odvjetnik. Neka se sve prijavi pa će povjerenstvo o sukobu interesa odlučiti. Razmišljao sam i o tužbama, no mi političari trebamo trpiti više od drugih - poručio je Miljenić.

Ministar je nadalje istaknuo dobar odaziv tvrtki na poziv za oprost dugova građanima, tj. Vladin model jednokratne pomoći najugroženijima.

Država će načelno oprostiti što je njeno, no na druge možemo samo apelirati, ne možemo nikoga natjerati, istaknuo je Miljenić.

Na pitanje ima li u Hrvatskoj politički monitiranih sudskih procesa Miljenić je bio decidiran.

Apsolutno nema. Mi, vladajući, i da želimo nemamo mehanizam kako to učiniti. Državno odvjetništvo je gospodar procesa, policija pak odrađuje dio posla. Nema izuzetaka, prema svima se postupa jednako. Tako je i u slučaju Agram, rekao je ministar.

Komentirajući donošenje državnog proračuna za 2015. Miljenić je naveo da će Ministarstvo pravosuđa prvo namjerava pokriti dugove.

- Prvo ćemo imati više novca, a onda manje, pretpostavljam. Tim, prvim dijelom novca nastojat ćemo vratiti dugove, a zatim nastaviti poslovati što bolje možemo - rekao je ministar.

27. travanj 2024 04:26