Hrvatska
StoryEditor

Niti jedan financijski direktor ne očekuje rast

10. Srpanj 2013.

Hrvatski financijski direktori u ovoj godini ne očekuju gospodarski rast, već ih glavnina očekuje stagnaciju, pokazuju danas predstavljeni rezultati istraživanja stavova financijskih direktora u 14 zemalja srednje Europe koje je provela konzultantska tvrtka Deloitte.

U istraživanju, koje je provedeno u travnju ove godine, sudjelovalo je 38 financijskih direktora iz hrvatskih tvrtki, a među njima niti jedan ne očekuje da će hrvatsko gospodarstvo ove godine rasti.

Većina ispitanih, njih 58 posto, očekuje stagnaciju, a 42 posto drži da će se i u 2013. nastaviti recesija, kazao je partner zadužen za financijske institucije Deloitteovog Odjela za reviziju Juraj Moravek.

Među 14 obuhvaćenih zemalja pesimističniji su samo slovenski financijski direktori, koji također ne očekuju rast, već uglavnom (70 posto) recesiju ili stagnaciju (30 posto). S druge strane spektra su estonski direktori, među kojima 77 očekuje rast od 1,5 do 3 posto, a 16 posto i iznad 3 posto.

Većina ispitanih hrvatskih menadžera, njih gotovo 74 posto, ove godine očekuje i nastavak rasta nezaposlenosti, a njih manje od pola (42 posto) financijsku perspektivu svoje tvrtke vide optimistično, pa su stoga neskloni poduzimanju poslovnog rizika.

U skladu s tim očekivanjima, kazao je Moravek, većini hrvatskih rukovoditelja (gotovo 90 posto) ove će godine u fokusu biti operativno i financijsko restrukturiranje, naplata potraživanja te poboljšanje likvidnosti.

Da će se usmjeriti ka investicijama najavljuje njih manje od 40 posto, a pritom tek njih nekoliko planira investicije koje bi se financirale sredstvima Europske unije.

Deloitte je ovo istraživanje proveo po četvrti put, a obuhvatilo je Albaniju, Kosovo, Bugarsku, Češku, Estoniju, Hrvatsku, Mađarsku, Litvu, Latviju, Poljsku, Rumunjsku, Srbiju, Slovačku i Sloveniju. U Hrvatskoj su na ispunjavanje elektroničkog upitnika pozvani financijski direktori u 200 vodećih tvrtki, a odgovorilo je njih 38, i to uglavnom (42 posto) iz potrošačkog sektora, ali i iz financijskih institucija (30 posto), energetike i poslovanja nekretninama (po 7 posto).

26. travanj 2024 22:20