Hrvatska
StoryEditor

Novim zakonom o igrama na sreću pogoduje se Hrvatskoj lutriji

02. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

Udruga sportskih kladionica dala je svoje mišljenje na nacrt prijedloga o najavljenim promjenama Zakona o igrama na sreću.

Ministarstvo financija na svojim je web stranicama objavilo teze za prijedlog Zakona o igrama na sreću koji je unio dosta nemira među privatnim sportskim kladionicama jer mnogi smatraju da će novi Zakon, bude li donesen, pogodavati državnoj Hrvatskoj lutriji. Posebno ih smeta najava ukidanja klađenja na strana loto izvlačenja i zabrana postavljanja samoposlužnih aparata. Iako je samo o nacrtu prijedloga Udruga sportskih kladionica odlučila je reagirati.

- Mi u svojim ponudama nemamo klađenje na hrvatski loto već samo na inozemne što je praksa i u drugim zemljama. Mi ne organiziramo loto igre, već nudimo mogućnost klađenja na strane. Zakon zabranjuje organiziranje lutrijskih igara svima osim Hrvatske lutrije i mi se toga pridržavamo – rekla je Marina Habuš, tajnica Udruge sportskih kladionica. 

Posebno im je zasmetala najava ukidanja samoposlužnih aparata za klađenje u ugostiteljskim objektima koje se sve češće mogu naći u kafićima. U obrazloženju te odluke stoji da je takva vrsta klađenja dostupnija maloljetnicima i ranjivim skupinama društva. 

- Neće biti moguće spriječiti ranjive skupine da koriste prijenosna računala i mobitele, te korištenje stranih kladionica koje posluju ilegalno na našem tržišta. Također neće biti moguće ih spriječiti da jednostavno koriste druga dostupna uplatna mjesta – istaknula je Habuš.Dodaju da ukoliko se prihvate navedene teze to se može protumačiti kao pogodovanje jednom priređivaču na tržištu na štetu drugih. U prošloj godini privatne kladionice imali su 5,6 milijardi kuna uplata, dok su igračima isplatili milijardu kuna manje. Također, u državni proračun uplatili su 300 milijuna kuna naknade za koncesije i poreza na uplate, te još toliko raznih poreza i doprinosa. Od osam kladionica na tržištu čak pet ih je završilo s gubitkom, no usprkos tomu nisu kasnili s uplatama u državni proračun. 

06. svibanj 2024 13:38