Hrvatska
StoryEditor

Novo zaduženje i raščišćavanje predstečajnih nagodbi prvi zadaci Borisa Lalovca

06. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Ministarstvo financija šesto je po redu koje je u dosadašnjem mandatu Milanovićeve vlade ostalo bez čelnog čovjeka, a ova vijest nakon jučerašnjih događaja malo je koga iznenadila. Iznenađenja nije bilo ni kada je priopćeno da će Slavka Linića naslijediti Boris Lalovac, dosadašnji zamjenik ministra financija i čovjek kojega je sam premijer danas opisao kao ‘mladog stručnjaka koji je upoznat sa svim procesima i posao može preuzeti odmah‘.

Po svemu sudeći, njegova zadaća prije svega odnosit će se na okončanje predstečajnih nagodbi, instituta uvedenog u listopadu 2012. godine, a za kojega se danas ponovno istaknulo kako se privodi kraju jer je to uvijek bila privremena mjera čiji je cilj bio zaustaviti nelikvidnost i stečajeve tvrtki.

Prema premijerovim riječima, predstečajne nagodbe proces su u kojemu se sve treba odvijati besprijekorno i u slučaju Spačva mora se utvrditi ‘tko je spavao ili imao neke druge namjere‘, no to ne znači da je cijeli proces loš. 

- To je kao da Daimlera optužite za sve smrti u prometu – slikovit je bio Milanović koji je uvjeren da ovakav rasplet situacije Vladu može samo ojačati. 

U cijeloj priči oko vinkovačke Spačve, koja je presudila odnosu Milanovića i Linića, nejasno je pak kako je moguće da procjenitelji mogu navesti različite iznose za isto zemljište.- To je dobro pitanje jer se radi o ljudima koji nikome ne odgovaraju - kazao je Milanović koji smatra kako su Linića njegovi suradnici doveli u zabludu. 

- Mislim da se ovdje prije svega radi o tvrdoglavom otporu da se prozove vlastite suradnike – ocijenio je premijer, a institucijama prepušta da odrade svoj posao, ako ga ima.

Za ugled Hrvatske na međunarodnom financijskom tržištu nije zabrinut, smatra kako je tu uloga ministra financija važna, ali ne i presudna. - Boris Lalovac svoj posao može započeti odmah – zaključio je.

Dijele li njegovo mišljenje i investitori, bit će jasno krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca kada nas čeka novo inozemno zaduženje teško milijardu eura.

06. svibanj 2024 13:11