Hrvatska
StoryEditor

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo poboljšana u studenom prvi puta u pet mjeseci

19. Studeni 2015.

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo blago su poboljšana u studenom, prvi puta u pet mjeseci, pokazalo je u četvrtak istraživanje njemačkog instituta ZEW i austrijskog Erste Banka, pri čemu su u cijeloj regiji srednje i istočne Europe ponovo prevladala pozitivna očekivanja.

Indeks koji mjeri očekivanja financijskih stručnjaka za hrvatsko gospodarstvo u idućih šest mjeseci porastao je u studenom za skromna 2,4 boda u odnosu na prethodni mjesec, dosegnuvši 14,8 bodova. Time je uvećan prvi puta od lipnja kada je dosegnuo najvišu razinu u gotovo šest godina, od 58,3 boda.

Pozitivna vrijednost indeksa pokazuje da i dalje prevladavaju optimistična očekivanja.

Poboljšanje su zabilježile sve zemlje u regiji srednje i istočne Europe, uz izuzetak Rumunjske čiji je indeks potonuo za 20,4 boda. Istraživanje uz Hrvatsku i Rumunjsku obuhvaća još Češku, Mađarsku, Poljsku, Slovačku i Tursku.

Najviše je porastao indeks koji mjeri očekivanja za tursko gospodarstvo, za 34,1 bod. Slijedi Poljska s rastom indeksa za 17,1 bod, te Češka i Slovačka, čiji su indeksi poskočili za 13,2 odnosno 12,9 bodova.

Indeks koji mjeri očekivanja za regiju u cjelini ponovo je prešao u pozitivan teritorij, poskočivši za 23,9  bodova, na 23,8 bodova. To znači da su ponovo prevladala pozitivna očekivanja.

Lošija ocjena aktualnog stanja u Hrvatskoj

Stručnjaci obuhvaćeni istraživanjem dali su pak u studenom lošiju ocjenu aktualnom stanju u hrvatskom gospodarstvu, pa je odgovarajući indeks pao za 5,8 bodova u odnosu na prošli mjesec, kliznuvši na minus 39,2 boda. Negativna vrijednost indeksa znači da i dalje prevladavaju negativne ocjene.

Najviše su u odnosu na listopad smanjeni indeksi koji iskazuju ocjenu stručnjaka o stanju u slovačkom i češkom gospodarstvu, za 10,2 odnosno 9,1 bod. Ocjena stanja u rumunjskom gospodarstvu ostala je nepromijenjena.

Najviše je u odnosu na prošli mjesec poboljšana ocjena za mađarsko i tursko gospodarstvo, iskazana rastom odgovarajućih indeksa za 19,7 odnosno 17,2 boda.

Znatno su poboljšane i ocjene stručnjaka o stanju u gospodarstvu regije srednje i istočne Europe u cjelini i sada prevladavaju one pozitivne, iskazane u pozitivnoj vrijednosti indeksa od 14,3 boda. Time je on poskočio 19,1 bod u odnosu na listopad, pokazuje izvješće.

26. travanj 2024 23:58