Hrvatska
StoryEditor

Odluke Ministarstva zdravlja su zbunjujuće i neprovedive

08. Ožujak 2014.
Piše:
liderhrt

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) zatražila je od Vlade da liječnicima u bolnicama osigura uvjete kako bi pravovremeno i kvalitetno mogli liječiti pacijente, a s obzirom na novu organizaciju rada u bolnicama koja to onemogućava. Pozvala je Vladu da "napokon prihvati liječnike kao partnere u kreiranju promjena koje će unaprijediti zdravstveni sustav".

- Apeliramo na zajedništvo, međusobno razumijevanje i uvažavanje svih nas koji djelujemo s namjerom očuvanja i unapređenja hrvatskog državnog bolničkog zdravstvenog sustava - ističe se u apelu Udruge.

HUBOL ističe kako aktualna vlast naslijeđeni nestabilan zdravstveni sustav svojim odlukama dodatno financijski, kadrovski i organizacijski destabilizira, te je zabrinuta zbog zbunjujućih, kontradiktornih, nedorečenih, neracionalnih, a često i neprovedivih odluka Ministarstva zdravlja.

Udruga smatra da se odluke donose bez detaljne analize i simulacija što će njihova primjena donijeti u praksi, donesene odluke sudski se ukidaju ili ih Ministarstvo zdravlja samostalno, bez jasnog obrazloženja, povlači iz prakse neuvjerljivo se pravdajući da se zapravo radilo o neuspjelom eksperimentu. Takvi eksperimenti izravno ugrožavaju zdravlje naših osiguranika, a nas liječnike frustriraju jer nam priječe da na optimalan način liječimo svoje bolesnike, upozoravaju bolnički liječnici.

Smatraju da bi zdravstvena politika trebala biti politika kontinuiteta, s jasno definiranim strateškim odrednicama kojima svaka vlast, neovisno o političkoj orijentaciji ili stranačkoj pripadnosti, treba težiti. Svjesni smo trenutne društvene situacije i potrebe temeljite reforme zdravstvenog sustava, no za krizu u zdravstvenom sustavu nisu odgovorni zdravstveni djelatnici, nego političari koji nemaju jasnu viziju kakvo treba i može biti hrvatsko javno zdravstvo, a uzimaju si isključivo pravo da određuju sudbinu tako važnoga društvenog segmenta, naglašavaju.

Po njihovim riječima, kvalitetnu reformu zdravstvenog sustava nemoguće je provesti bez općega društvenog konsenzusa te suglasja s zdravstvenim osiguranicima i djelatnicima, dok samo financijska ušteda ne smije biti neprikosnoven cilj reforme zdravstva, nego dobrobit bolesnika.

10. svibanj 2024 12:31