Hrvatska
StoryEditor

Orešković: Juncker prihvaća našu dugoročnu strategiju korištenja mrtvog kapitala da bismo smanjili dug

18. Veljača 2016.
Piše:
lider.media

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković boravi u Bruxellesu gdje sudjeluje u radu sastanka na vrhu Europske unije sazvanog zbog migrantske krize i mogućnosti izlaska Velike Britanije iz EU.

Premijer je potvrdio kako se susreo s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom te rekao da su razgovarali o nekoliko tema – o migrantskoj krizi i gospodarstvu, ne samo o javnome dugu.

- Predložio sam naš plan i mislim da mogu reći da ga je prihvatio, našu dugoročnu strategiju korištenja mrtvog kapitala da bismo smanjili dug.

- Iskoristit ćemo i 10,7 milijarda eura iz Europskih fondova te aktivirati pola milijarde za pojačavanje investicija malih i srednjih poduzetnika. Sljedeći ćemo tjedan znati više o proračunu, kazao je.

Na upit o dogovoru policijskih čelnika zemalja na migrantskoj ruti koji se u četvrtak održao u Zagrebu, a koji tek treba biti verificiran, kazao je da će se o tome danas još dugo raspravljati.

- Bitno je komunicirati i koordinirati akcije, zajednički raditi. Uvjeren sam da smo kompaktni po tom pitanju, a u dogovore se uključila i Austrija. Situacija je složena, vidjet ćemo što će se događati u Turskoj i u Austriji. Bitno je da pravovremeno reagiramo i prilagodimo strategiju oko migranata, smatra premijer Orešković.

- Vrlo otvoreno razgovaramo o ozbiljnoj situaciji. Vidjet ćemo u iduća tri do četiri tjedna kako će se dalje razvijati. Bitno je da surađujemo, jer se ne radi samo o balkanskom ili srednjoeuropskom, nego o europskome problemu, koji moramo zajedno i riješiti, dodao je predsjednik Vlade Tihomir Orešković.

26. travanj 2024 12:07