Hrvatska
StoryEditor

Osam poteza kojima Milanović namjerava dovesti javna poduzeća u red

29. Siječanj 2014.
Piše:
Branimir Kovač

Nakon službenog ulaska u proceduru prekomjernog deficita pritisak iz Bruxellesa očito je velik, pa je i današnja, na brzinu sazvana Vladina konferencija o poslovanju javnih poduzeća, trebala demonstrirati odlučnost Vlade u provođenju reformi.

Najavljen je niz poteza, iako je u ovom trenutku teško procijeniti koliko je od navedenog tek deklarativne prirode (što je do sada često bio slučaj), a koliko će zaista zaživjeti u svakodnevnoj praksi javnih poduzeća.

Neki smatraju kako je riječ tek o klasičnom postrojavanju čelnika državnih poduzeća kako bi im se prenjela poruka o potrebi promjene dosadašnjeg načina poslovanja, uz nadu da će se nešto od najavljenog i provesti. No, iz iskustva znamo za poslovičnu inertnost našeg javnog sektora koji se do sada uspješno odupirao svim sličnim najavama promjena, iako bi najavljene smjene neuspješnih direktora možda mogle pomaknuti stvari s mrtve točke.

Bez obzira hoće li ova vladajuća garnitura uspjeti provesti najavljeno ili ne, proanalizirali smo govore premijera Zorana Milanovića i potpredsjednika Branka Grčića, te izdvojili najvažnije poteze koje Vlada najavljuje do kraja svojeg mandata, s naglaskom na javni sektor.

Istini za volju, mnoge od navedenih najava zvuče poprilično zakašnjelo nakon više od dvije godine na vlasti, pa tako već izlizane floskule o ‘zapošljavanju stručnih, a ne podobnih kadrova‘ nismo niti uvrstili na listu. Krije li se i među preostalih osam poteza još neka takva slična floskula – procijenite sami.

1. Proračun će se ubuduće puno više ‘dovoditi u red‘ na rashodnoj, nego na prihodnoj strani - javna poduzeća ovdje su prva linija obrane

2. Čelnici javnih poduzeća procjenjivat će se prema rezultatima rada – ukoliko oni izostanu bit će smijenjeni

3. Ubuduće neće biti odstupanja od planova restrukturiranja

4. Javna poduzeća više se neće koristiti kao ‘kasice-prasice‘

5. Neprihvatljivo je zaduživanje poduzeća bez pratećih investicija

6. Ako obitelj nekog javnog dužnosnika posluje s tvrtkama u vlasništvu države, sama se unaprijed treba javiti Povjerenstvu za sukob interesa

7. Smanjuje se broj zaposlenih u državnim poduzećima – do kraja ove godine svodi se na 49.000

8. Rezultati javnih tvrtki ispitivat će se na kraju svakog kvartala, a ne samo na kraju godine

Izvještaj s današnje konferencije možete pročitati OVDJE, a fotogaleriju pogledajte OVDJE

02. svibanj 2024 09:02