Hrvatska
StoryEditor

Ove tvrtke dobivaju potpore zbog zadržavanja i povećanja broja zaposlenih

19. Rujan 2015.

Ukupno će 92 tvrtke dobiti potpore iz Operativnog programa kapitalnih ulaganja radi zadržavanja i povećavanja broja zaposlenih, a vrijednost tog programa je 90,5 milijuna kuna

- Operativnim programom za 2015. godinu, kojim se pomaže razvoj industrije, zaposlit će se 1200 radnika i ostvariti ukupna ulaganja u hrvatskoj industriji od 350 milijuna kuna", procjenjuje Ministarstvo u priopćenju koje je objavilo na svojim internet stranicama u petak.

Iz Ministarstva najavljuju i kako potpisivanje ugovora s tvrtkama koje su dobitnice potpora iz Operativnog programa počinje u ponedjeljak, 21. rujna, a prvi će se potpisati ugovori u Međimurskoj županiji.

Kako se ističe u priopćenju, Operativni program Ministarstva gospodarstva jedna je od ključnih mjera za provedbu Industrijske strategije u 2015. godini, a glavni cilj programa je pridonijeti rastu investicija te zadržavanju i povećavanju broja zaposlenih.

Maksimalni iznos potpore, koju je poduzetnik mogao dobiti za svoj projekt, iznosio je dva milijuna kuna.

Prema podacima o rezultatima Operativnog programa, najniži je odobreni iznos potpore 18,5 tisuća kuna, koliko su dobile Narodne novine, dok će deset tvrtki dobiti maksimalan iznos od dva milijuna kuna - Cedevita, Cemex Hrvatska iz Kaštel Sućurca, zagrebačke tvrtke Delt papir i Metal Product, Metalska industrija Varaždin, sisački Nil-Ž, Pliva, Predionica Klanjec, zagrebačka Tiskara Reprint i Vivera iz Gline.

Namjena potpora je ulaganje u materijalnu imovinu, odnosno kupovina strojeva i opreme koji će doprinijeti tehnološkoj obnovi, modernizaciji i proširenju proizvodnog asortimana. Troškovi nematerijalne imovine prihvatljivi su isključivo do granice od 25 posto ukupnih prihvatljivih troškova ulaganja i to ako su nastali kao izravno povezani troškovi ulaganja u materijalnu imovinu, napominju iz Ministarstva.

Navode i kako je realizacijom dosadašnjih programa potpora projektima u industriji za 2013. i 2014. godinu, posebno prerađivačkoj industriji koja ima najveći utjecaj na gospodarstvo, otvoreno gotovo 3000 novih radnih mjesta.

- Osnovni cilj bio je usmjeriti 250 milijuna kuna na projekte koji mogu osigurati povećavanje bruto dodane vrijednosti, broja zaposlenih kao posljedicu investiranja te udjela izvoza u ukupnim prihodima, navode iz Ministarstva.

30. travanj 2024 17:17