Hrvatska
StoryEditor

Pauli: Prekomjerna i nesistematska akumulacija dobara dovodi do ekonomskog kraha

31. Ožujak 2016.

Treća konferencija o dobroj ekonomiji danas je započela u Zagrebu predavanjem Guntera Paulija, autora "Plave ekonomije" te vodećeg svjetskog inovatora održivih projekata i tehnologije.

Profesor Pauli nije doputovao iz Belgije u Zagreb, već je predavanje održao preko skype-a.  Belgijski poduzetnik, znan i kao "Steve Jobs održivog razvoja"  tako je okupljenima ponovio glavne teorije iz svoje knjige, te ih upozorio kako ukoliko žele promijeniti ekonomski sustav, prvo moraju krenuti od sebe. Malim koracima.

- Ekonomija koja mene zanima naziva se "plava ekonomija". Ona nije ograničena samo na očuvanje resursa, nije pohlepna kao "crvena ekonomija" koja je svoj kolaps doživjela 2008. godine, niti je pak neodrživa kao "zelena ekonomija" gdje za bolju kvalitetu proizvoda tvrtke puno više ulažu, a potrošači više plaćaju. Ona je usredotočena na obnavljanje resursa, te koncipirana tako da ekosustavima omogućimo samo da nastave svoj prirodni put. Od toga ćemo imati financijske koristi, bolje ćemo jesti i zdravije živjeti. Trebamo odbaciti skupa postrojenja koja troše ogromne količine energije, te početi tražiti rješenja koja su bazirana na jednostavnijim, jeftinijim i ekološki manje štetnim tehnologijama. Poanta je u tome da je ekosustav tako stvoren da će nam sam omogućiti  progres ukoliko djelujemo u skladu s njime – ustvrdio je autor "Plave ekonomije".

- Trebamo se zapitati koliko nam je ustvari potrebno? Moderni život vođen je iracionalnom željom za prekomjernom akumulacijom dobara. Problem je u tome što se akumuliranim sredstvima ništa ne čini, već njihovo skupljanje postaje samo sebi svrhom. Problem društva je neznanje i sve ekonomske krize potječu od toga – dodaje.

- Nemojte djecu učiti samo ono što su vas naučili. Učinit će iste greške i nećemo napredovati – zaključuje Pauli.

Christian Hiss, sljedeći govornik na konferenciji, kreator je i glavni organizator Regionalwert AG-a,  akcijskog građanskog društva iz njemačkog Freiburga koje polako mijenja način na koji funkcionira njemačka agrokultura. Ono služi kao platforma za skupljanje financijskih sredstava od građana-investitora sa idejom stvaranja mreže malih regionalnih gospodarstva koja se bave različitim djelatnostima, vezanim uz poljoprivredu.  Tako se bave distribucijom i prodajom prirodnih proizvoda, istraživačkim djelatnostima… Predani ekološkim rješenjima i vođeni socijalno osviještenim zakonikom, poslove nadgleda grupa direktora, zajedno s Hissom, koji su i sami stručnjaci za ekologiju i organske farme.

- Farme i poljoprivrednici danas teško opstaju. Prisutni su problemi s nasljeđivanjem zemljišta,  te s dobivanjem kredita. Potrebno je stvoriti novi regionalni ekonomski prostor, gdje u središtu treba biti veći broj ljudi koji od tog novostvorenog prostora/sustava mogu biti opskrbljeni – objasnio je Hiss, te dodao kako je u zadnjih sedam godina prikupljeno tri milijuna eura.

02. lipanj 2024 03:34