Aktualno
StoryEditor

FOTO: U Zagreb stižu najveći svjetski stručnjaci za dobru ekonomiju

23. Ožujak 2017.

Četvrta konferencija o dobroj ekonomiji  održava se od 23. do 25. ožujka u prostorima Matice hrvatskih obrtnika u Zagreb, Ilica 49, u gdje će sudionici imati priliku čuti neke od najpoznatijih svjetskih stručnjaka i praktičara sasvim drugačije ekonomije.

Primjeri dobre ekonomije

Ovaj četvrtak, petak i subotu konferencija o dobroj ekonomiji će postati jedinstveno mjesto upoznavanja i praktičnog učenja o brojnim primjerima dobre ekonomije –ekonomskih modela i praksi koje podupiru kvalitetu života u cijeloj zajednici te se zasnivaju na načelima brige za ljude, okoliš i za pravednu raspodjelu.

- Konferencijom želimo istaknuti kako nije riječ o nekim izoliranim grupama, već velikom svjetskom pokretu za dobru ekonomiju kojom se mogu osigurati i zadovoljiti potrebe svjetskog stanovništva, a pritom ne ugroziti resursi za buduće generacije,  istaknuo je Dražen Šimleša, jedan od organizatora konferencije te upravitelj Zadruge za dobru ekonomiju.

Društveno odgovorno poduzeće Magdas

Svoja iskustva  stvaranja društvenog poduzeća Magdas, hotela iz Beča kojeg vode bivši imigranti i izbjeglice podijelit će Andrea Amann tijekom prvog dana konferencije. Od 28 zaposlenika hotela Magdas 20 ih je stiglo u Austriju kao izbjeglice, a danas zajedno vode ekološki osviješten hotel i sa suradnicima razvijaju niz  inovativnih arhitektonskih i dizajnerskih rješenja u hotelu u kojem dočekuju putnike iz cijelog svijeta.

  U sklopu prvog dana konferencije održat će se i World Café koji će posjetiteljima konferencije omogućiti da se priključe tematskim stolovima za kojima će s nekim od stručnjaka imati priliku razmijeniti iskustva i dobiti praktične savjete.

Konferenciju će posjetiti i Nigel i Karen Lowthrop iz Hill Holt Wooda, jednog od najuspješnijih društvenih poduzeća u Velikoj Britaniji. Održivo gospodarenje šumama, tesarstvo, ekološko graditeljstvo, vođenje kafića i restorana organskom hranom, edukativne aktivnosti, terapija u prirodi za osobe s mentalnim poteškoćama samo su neka od područja za koja je ovo društveno poduzeće dobilo brojne nagrade.

‘Otvorena tvornica‘ RiMaflow

U petak, 24. 03., Luca Federici na konferenciji će predstaviti tvornicu RiMaflow kojoj je prijetila propast uslijed svjetske ekonomske krize. Tvornicu su 2013. okupirali njeni radnici te od nje napravili "otvorenu tvornicu", te počeli reciklirati računala i druge elektroničke uređaje te počeli provoditi različite aktivnosti razvoja lokalne zajednice.

Dobra ekonomija će u Zagreb dovesti i prvo hrvatsko predstavljanje i raspravu o „kooperativnim platformama“ (platform cooperativism) koju će povesti Thomas Dönnebrink, stručnjak i praktičar kolaborativne ekonomije koji djeluje u Berlinu. Dönnebrink je jedan od europskih predvodnika vizionarskog koncepta dobre ekonomije – “kooperativnih platformi” – koje spajaju bogatu tradiciju zadrugarstva, nove tehnologije  i digitalnu ekonomiju 21. stoljeća.

Grad kojim upravljaju i njegovi građani i najveća svjetska organizacija za ekonomiju dijeljenja

Jedan od istaknutijih gostiju konferencije je Christian Iaione — glavni autor modela upravljanja gradom kao zajedničkim dobrom – City as Commons. Riječ je o inovativnom modelu uključivanja građana i građanki u donošenje odluka, upravljanje gradskim površinama i infrastrukturom te socijalnim uslugama. Na prvu je primjenu naišao u gradu Bologni gdje je gradska uprava donijela i potpisala službeni dokument kojim se regulira suradnja s građanima na upravljanju zajedničkim dobrima na području grada. Zbog iznimnog uspjeha u Bologni, model se počinje primjenjivati po cijeloj Italiji, ali i šire.

Albert Cañigueral, španjolski ‘guru’ za ekonomiju dijeljenja i konektor najveće svjetske organizacije za ekonomiju dijeljenja OuiShare, predstavit će participativni model djelovanja te globalne mreže i primjenu modela ekonomije dijenjenja iz Barcelone gdje živi i radi.

Tri praktične radionice i otvorene rasprave

Tijekom četvrte konferencije o dobroj ekonomiji održat će se i tri praktične radionice: Kako koristiti grupno financiranje (crowdfunding) za društvena poduzeća? – radionica koja se nastavlja na otvorenu raspravu, namijenjena osobama ili grupama koje već imaju spremnu ideju za društveno poduzetnički projekt, a koju će vodi hrvatska Crowdfunding Academy. Radionica Kitchen B je projekt kolektiva Biceps Cultivatus iz Francuske, a riječ je o inovativnom modelu održive kuhinje u kojoj su, kroz pametni dizajn i uradi sam kulturu, sjedinjeni urbani vrtovi, recikliranje i kompostiranje kuhinjskih ostataka. Biceps Cultivatus je za ovaj izum bio nagrađen sudjelovanjem na poznatom svjetskom ekološkom inovacijskom kampu POC 21. Biotecture, radionicu izrade zelenih fasada i zidova vodit će Werner Wiartalla, član jednog od najpoznatijih društvenih centara u svijetu ufaFabrik iz Berlina.

Konferencija će ugostiti i  tri otvorene rasprave: Kako koristiti grupno financiranje za društvena poduzeća – crowdfunding i zadružno financiranje, otvoreni dijalog sa stranim i domaćim društvenim poduzetnicima i raspravu o socijalnim zadrugama u Hrvatskoj.

Četvrtu konferenciju o dobroj ekonomiji organizira Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG, Zadruga za dobru ekonomiju). Detaljan program konferencije možete saznati na internetskim stranicama Zadruge za dobru ekonomiju i Facebook stranici.

07. svibanj 2024 11:22