Hrvatska
StoryEditor

Petrov i Karamarko pokazali Predsjednici 78 potpisa! U srijedu ime mandatara

22. Prosinac 2015.
Piše:
Ato Markin

U utorak iza 18 sati Božo Petrov i Tomislav Karamarko potvrdili su kako imaju potpise 78 zastupnika te da će u srijedu predsjednici Kolindi Grabar Kitarović obznaniti ime mandatara Vlade

Kakav obrat. Još u utorak popodne sve je bilo idilično između Mosta i koalicije Hrvatska raste kada je čelnik Mosta Božo Petrov iznenada najavio prekid pregovora i razvrgavanje svega do tada dogovorenog. I onda zaokret za 180 stupnjeva...

Nešto iza 18 sati čelnik Mosta i njegov kolega iz HDZ-a Tomislav Karamarko došli su na Pantovčak na konzultacije s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, nakon kojih su izašli pred novinare i obznanili kako imaju potpise 78 zastupnika za sastav Vlade.

- Mi smo pokazali 78 potpisa. 63 naša potpisa i 15 MOST-a. To je to za sada, ali imamo najavu još potpisa. Sutra se nastavljaju konzultacije s predsjednicom i sutra ćemo predložiti mandatara, kazao je Karamarko.

Božo Petrov još jednom se osvrnuo na SDP i rekao kako ga je "Zasmetalo" pozivanje zastupniak MOST-a. No, poručio je i kako očekuje da će se nastaviti pregovori s drugom stranom (unatoč dovoljnoj količini ruku). Potvrdio je kako na čelu vlade želi nestranačkog premijera ali da će o tome razgovarati s Domoljubnom koalicijom koja "sigurno ima svog kandidata". To je potvrdio i Tomsilav Karamarko ali je pokazao spremnost za razgovor. 

- Pregovori neće dugo trajati. Recimo da imamo kandidata i da ćemo razgovarati o njemu. Neću vam reći ime, rekao je Karamarko uz poruku da će pristati na mandatara koji će biti stručan.

- Ovo nije koalicija, nego je suradnja. U trenutku kada date odgovor da je suradnja vezana za nestranačkog mandatara i da nema podjele resora po političkom ključu onda znate da to nije koalicija, nego suradnja, pokušalo je Petrov objasniti razliku između koalicije i suradnje.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović najavila je nakon toga da će u srijedu poslijepodne održati posljednji, peti krug konzultacija, nakon kojeg će se morati znati tko će biti mandatar za sastavljanje Vlade ili će ona imenovati privremenu nestranačku vladu i donijeti odluku o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora.

28. travanj 2024 01:53