Hrvatska
StoryEditor

Petrov: Mandatara možemo imati za sedam dana

15. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

Održane su konzultacije kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Nedolazak su potvrdili Stipe Petrina i Živi zid te Mirko Rašković, bivši SDSS-ovac i predstavnik srpske manjine. S IDS-om će predsjednica razgovarati telefonski.

- Nećemo odustati od nestranačkog kandidata za mandatara. To tražimo od početka, rekao je Božo Petrov nakon razgovora s predsjednicom te dodao:

- Ako ga prihvati druga strana, to može biti samo suradnja. Mandatara bi mogli imati za sedam dana. Na izborima se nije birao premijer već zastupnici i oni kada imaju 76 glasova mogu predložiti bilo koje ime, rekao je Petrov na primjedbe da nestranački mandatar nema izborni legitimitet. U vladi stručnjaka tražit će se točna definicija po resorima. Bitno je da se radi o stručnjacima, a oni mogu biti stranački ljudi, pojasnio je. Mi ne odbijamo ništa - pa mi smo ponudili. Nemamo što presjeći, nastavljamo razgovore s onima koji su prihvatili naše uvjete, istaknuo je. Dodao je da su, unatoč odluci o nastavku razgovara s Domoljubnom koalicijom i dalje otvoreni za dogovor i s trećom stranom

Zoran Milanović ipak je došao na konzultacije no kod predsjednice se zadržao vrlo kratko i nakon toga nije želio dati izjavu. Ranije je iz SDP-a priopćeno da će umjesto njega doći ostali predstavnici koalicije Hrvatska raste te najavljena konferencija za novinare u 17 sati na Iblerovu trgu. Kod predsjednice su uz njega bili Vesna Pusić, Nensi Tireli i Silvano Hrelja.

- Nema spremnosti za veliku koaliciju, to je i Karamarko nedvosmisleno rekao. Razgovori o mandataru su nemogući ako ne znamo njegovo ime. Hrvatska raste predložila je konkretno ime - Zorana Milanovića. O drugom bismo mogli razgovarati tek ako znamo tko je, izjavila je Vesna Pusić prenosi HRT.

- Nisam ni mislila da smo prekinuli pregovore. Mi pregovaramo ozbiljno i iskreno. Nismo se priklonili tehnici mijenjanja stavova jer to vuče na to da se prihvaća bilo što kako bi se dobila podrška za sastavljanje vlade - a poslije ćemo vidjeti, dodala je Pusić.

Drago Prgomet i još dvije zastupnice HRID-a nisu odlučili kome će se prikloniti. Ne možemo velikim strankama uvjetovati koga će kandidirati za koju poziciju, kaže. Na pitanje kojoj je strani bliži, odgovorio je kako je trenutno najbliže Božiću".

- Treba pobijediti razum, lideri stranaka i koalicija trebaju pogledati sebi u oči i istaknuti ljude koji mogu provesti reforme. Ako to učine, imat će tri glasa koalicije Rada i solidarnosti, izjavio je Milan Bandić nakon konzultacija. Nije jasno na kojeg je trećeg člana mislio jer njegova lista ima dva zastupnika. 

- Mandatar može biti nestranačka osoba, ali to komplicira situaciju. Bilo bi lakše da mandatar ima izbornu legitimaciju, izjavio je Radimir Čačić poslije razgovora s predsjednicom. Ako se radi o nestranačkoj osobi, mora biti profilirana, ugledna, dodao je. I dalje daje šansu koaliciji Hrvatska raste da formira Vladu.

Za HDSSB detalj o tome tko je mandatar nije ograničavajući faktor za suradnju jer, rekao je Dragan Vulin, predsjednik stranke, nemaju dovoljno mandata u Saboru da bi mogli postavljati uvjete.

- Most drži rješenje krize dvojako, i oko pitanja tko će formirati većinu i hoće li se time ostvariti volja naroda ili će biti delegiran netko koga narod ne poznaje i nije ga birao, izjavio je Milorad Pupovac iz SDSS-a poslije razgovora s predsjednicom. 

- Ostajemo pri svojim stavovima. Klub manjina u kojem su šestorica podupire koaliciju Hrvatska raste. Osobno sam rekao Predsjednici da se približavamo trenutku kada će nam trebati novi izbori, rekao je Furio Radin nakon konzultacija.

06. svibanj 2024 12:58