Hrvatska
StoryEditor

Picula i Tomašić brane istarski pršut pred EK

11. Siječanj 2014.
Piše:
liderhrt

U povodu slovenskog prigovora na hrvatski zahtjev za zaštitu izvornosti istarskog pršuta, hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Tonino Picula i Ruža Tomašić upozorili su Europsku komisiju da je istarski pršut od 2011. zaštićen u Hrvatskoj po standardima EU, te da ovo nije prvi put da Slovenija osporava izvornost hrvatskim proizvodima.

Tonino Picula upitao je Komisiju koji je njen stav o prigovoru Republike Slovenije koja je, ističe, ‘već put u Europu blokirala hrvatskoj kranjskoj kobasici i teranu‘, a Ružu Tomašić zanima smatra li Komisija slovenski prigovor zloporabom tog instituta i udarom na slobodu tržišta.

- Kao i u slučaju prošeka (koji osporava Italija) i terana, radi se o pokušaju eliminacije konkurencije sa zajedničkog tržišta preko europskih institucija. Planira li Komisija poduzeti mjere kojima bi se spriječilo ponovno dovođenje Republike Hrvatske u neravnopravan položaj na ovaj način –upitala je Tomašić.

- Istarski pršut je prvi autohtoni poljoprivredno-prehrambeni proizvod uopće u Hrvatskoj zaštićen oznakom izvornosti prema standardima Europske unije, a na dugotrajan postupak zaštite utrošeno je 1,8 milijuna kuna – istakao je pak Picula.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo o slovenskom prigovoru na hrvatski zahtijev za zaštitu istarskog pršuta na EU razini. Ako Komisija ocijeni da slovenski prigovor nije osnovan, procedura zaštite istarskog pršuta ide dalje, a ako smatra da jest osnovan, slijedi postupak dogovora Slovenije i Hrvatske.

26. travanj 2024 19:33