Hrvatska
StoryEditor

‘Plaće rektora bit će kao ministarske‘

29. Kolovoz 2013.
Piše:
liderhrt

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Prijedlog odluke o plaći rektora i prorektora javnih sveučilišta.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović naglasio je kako je apsurdno da, dok je ostalima plaća padala - plaća rektorima od 2007. godine porasla 40 posto.

Plaća rektora najvećih sveučilišta je sada veća od plaće predsjednika Josipovića, a plaće prorektora su veće od premijerskih plaća. Plaće rektora će biti kao ministarske, a prorektora kao pomoćnika ministra, kazao je kazao je Jovanović. Dodao je kako će se time uštedjeti 5 milijuna kuna. Taj će se novac, dodao je ministar, uložiti u znanstvene novake.

Sufinanciranje troškova prijevoza srednjoškolaca sa 75 posto.

Vlada je usvojila i Prijedlog odluke o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola, u razdoblju rujan - prosinac 2013. Za to će se izdvojiti ukupno 27,7 milijuna rekao je Jovanović te dodao kako će pravo na sufinanciranje imati učenici kojima udaljenost od škole iznosi više od 5 kilometara i koji kupe mjesečnu učeničku kartu. Vlada troškove sufinancira sa 75 posto. Ministar je pozvao lokalne vlasti da sufinanciraju ostatak.

Vlada je dala i suglasnost za financiranje izgradnje učeničkog doma u Bjelovaru u iznosu od 18 milijuna kuna iz proračuna. Premijer Zoran Milanović na početku Vladine sjednice nije izvijestio o dopisivanju s Bruxellesom vezano uz tz. ‘lex Perković‘.

19. svibanj 2024 12:55