Biznis i politika
StoryEditor

Plenković: Vlada će razmatrati sve mogućnosti za daljnje smanjivanje inflacije

24. Kolovoz 2023.
Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao da napori za smanjivanje inflacije zahtijevaju punu odgovornost i solidarnost svih aktera, pa i nadzor i pritisak na one koji dižu cijene neopravdano, a da će Vlada i dalje razmatrati sve mogućnosti kako bi se inflacija i dalje smanjivala.

Osvrnuvši se u uvodu sjednice Vlade na inflaciju, Plenković je ustvrdio da krizne mjere Vlade kojima je među ostalim ograničen rast cijena energenata, doprinosi usporavanju inflacije već sedam mjeseci zaredom, a Vlada želi da se taj trend i dalje nastavi, pa stoga nije prihvatljivo da se dižu cijene koje nemaju veze s toškovima ili rastom cijena inputa.

Podsjetimo, stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena usporila je u srpnju na 7,3 posto na godišnjoj razini, prema drugoj procjeni Državnog zavoda za statistiku.

U vezi problema afričke svinjske kuge (ASK), Plenković je kazao da taj problem osobito postoji u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ali prijeti i drugim županijama u Hrvatskoj. Podsjetio je da sutra započinje isplata potpora za proizvođače svinja za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge.

Riječ je o 7,5 milijuna eura vrijednom programu potpore sektoru svinjogojstva zbog onemoguće neaktivnosti uslijed ASK i to bez podnošenja zahtjeva gospodarsatva kojima su eutanazirane svibnja.

Posjednicima kojima su svinje eutanazirane do 20. kolovoza potpore će biti isplaćene početkom rujna te će se kontinuirano nastavljati i dalje u okviru Programa potpore sektoru svinjogojstva uz mogućnost povećanja financijskih sredstava, naveo je.

Plenković je podsjetio da su u svrhu ublažanja negativnih posljedica pojave ASK-a donijeli dva programa pomoći za oštećene uzgajivače, ukupne vrijednosti 12,5 milijuna eura, a i već u prvim danima pojave te bolesti Ministarstvo poljoprivrede je donijelo rješenje o određivanju zona ograničenja i izdalo naredbu za mjere kontrole radi njezina suzbijanja.

Zahvalio je svima koji sudjeluju u tom procesu  - inspekciji, veterinarima, civilnoj zaštiti te policiji koja je aktivirala punktove pod nadzorom.

28. travanj 2024 06:41