Hrvatska
StoryEditor

Plenković i Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo u potrazi za dobrim prilikama u Ukrajini

19. Studeni 2016.
Piše:
lider.media

Premjer Andrej Plenković boravit će 20. i 21. studenoga u službenom posjetu Ukrajini, gdje će se susresti s predsjednikom ukrajinske Vlade Vladimirom Grojsmanom, predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, predsjednikom Vrhovne Rade Andrejem Parubijem i potpredsjednicom Vrhovne Rade Irynom Gerashcenko.

Radi se o važnom vanjskopolitičkom susretu koji je dogovoren još u rujnu ove godine, kad je Andrej Plenković boravio u Kijevu kao potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Europskoga parlamenta i predsjednik parlamentarnog odbora za pridruživanje Ukrajine i Europske unije.

U hrvatskom izaslanstvu bit će i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, zamjenica ministra vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić te pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova Gordan Bakota.

Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo

U Kijevu je organiziran gospodarski forum na kojem će se tržištu s više od 45 milijuna stanovnika predstaviti 75 uglednih hrvatskih tvrtki, te razgovarati sa stotinjak potencijalnih ukrajinskih partnera. "Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo" je predvođeno predsjednikom Hrvatske gospodarske komore (HGK) Lukom Burilovićem koji je rekao da najveće prilike za našu tvrtke vidi u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji, trgovini, farmaciji, strojogradnji i energetici.

Ukrajina je prepoznata kao država s kojom bi Republika Hrvatska u perspektivi mogla ostvariti visoku razinu suradnje u nizu područja kao što su gospodarstvo, kultura i znanost. Stoga je na sjednici Vlade u četvrtak u Vukovaru, osnovana Radna skupina za suradnju Republike Hrvatske i Ukrajine koja će u svrhu intenziviranja i unaprjeđenja cjelokupnih bilateralnih odnosa te ostvarenja pojedinih zadaća poduzetih u realizaciji tih ciljeva, koordinirati radom između resora državne uprave. Radna skupina osnovana je s tri cilja; Unaprjeđenje kulturne, znanstvene i gospodarske suradnje, pomoć Ukrajini u procesu pristupanja Europskoj uniji prenošenjem iskustava iz vlastitog europskog puta i pomoć pri mirnoj reintegraciji temeljem vlastitih iskustava

Sve aktivnosti koordinirat će državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.

Sprječavanja katastrofa i zaštita ulaganja

U Kijevu će biti potpisan Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Kabineta ministara Ukrajine o suradnji u području sprječavanja katastrofa i uklanjanja njihovih posljedica, Protokol o izmjenama i dopunama Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Kabineta ministara Ukrajine o međusobnoj pomoći u carinskim pitanjima te Dodatni protokol Ugovoru o poticanju i zaštiti ulaganja između Vlade Republike Hrvatske i Kabineta ministara Ukrajine, navodi priopćenje Vlade RH.

26. travanj 2024 21:00