Hrvatska
StoryEditor

Poduzetnici bi radije investirali u hrvatskog radnika nego u jeftinu kinesku opremu

08. Prosinac 2015.

Premda su poduzetnicima na raspolaganju brojne potpore, kako državne koje izdaje Ministarstvo poduzetništva i Ministarstvo gospodarstva, HAMAG – BICRO, Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR), komercijalne banke, tako i europske potpore iz EU fondova, najveći je prigovor kako je na tržištu suviše potpora za opremu, a premalo za ljude

- Bolje bi bilo da investiramo u kvalitetan i dobar kadar, nego u jeftinu kinesku opremu – generalni je zaključak Okruglog stola pod nazivom “Mogućnosti financiranja malih i srednjih poduzeća” u organizaciji tvrtke Deloitte.

To će, smatraju, zaustaviti odljev mozgova, a i pripomoći poduzećima da brže i bolje napreduju.

Poduzetnicima je inače vrlo teško snaći se u moru potpora, kao i u kriterijima koje trebaju ispuniti kako bi se prijavili za potpore, no, kao i svaka priča, tako i ova ima drugu stranu. Kako je rekao Darko Liović, predsjednik Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG - BICRO), ono što je za poduzetnika nepotrebno kompliciranje, za državu je izjednačavanje kriterija.

- Mi svakako želimo olakšati poduzetnicima prijavljivanje na natječaje, smanjili smo broj dokumenata na kojim inzistiramo sa 25 na četiri, trošak prijave sa 250 kuna na 25 kuna, no i dalje ima negodovanja. Pokušali smo uvesti online prijave, no dio poduzetnika koji ne koristi internet je negodovao – brani se Liović.

Kao posebno problematično područje potpora istaknuo je financiranje start up tvrtki, na koje se najčešće javljaju ideje koje su nepripremljene, bez ikakva istraživanja tržišta te bez dugoročnog potencijala.

- Nije rijetkost da se javlja poduzetnik čija je tvrtka u predstečajnoj nagodbi ili je potpuno propala, a umjesto na propalog poduzetnika prijava je na člana obitelji, na istoj adresi i na istu propalu poduzetničku ideju – istaknuo je Liović.

26. travanj 2024 14:13