Hrvatska
StoryEditor

Poljoprivrednici se ne pridržavaju uputa o ishrani stoke

01. Ožujak 2013.

Ministarstvo poljoprivrede izvjestilo je da je s jučerašnjim danom, u sklopu provođenja Akcijskog plana za rješavanje problema mliječnog sektora, prikupljeno 139.713 litara mlijeka koje je odvezeno u bioplinska postrojenja, a farmerima je isporučeno 377.971 kilograma zamjenske stočne hrane.

Osim toga, Veterinarska inspekcija je uzela 344 uzorka stočne hrane na 172 farme, djelatnici Hrvatske poljoprivredne agencije obišli su 266 poljoprivrednih gospodarstava i uzeli 532 uzorka stočne hrane, a djelatnici Poljoprivredne savjetodavne službe obišli su 256 poljoprivrednih gospodarstava.

Iz Ministarstva napominju kako je tijekom akcije uočeno da se pojedini poljoprivrednici ne pridržavaju uputa o ishrani stoke zbog čega se razina aflatoksina u mlijeku nije smanjila ili se vratila ukoliko su, nakon prvotnih pomaka, nastavili koristiti vlastitu stočnu hranu koju imaju na zalihama.

S obzirom da se radi o zajedničkoj akciji svih u lancu proizvodnje iz Ministarstva apeliraju na sve sudionike da ne dovode u sumnju analize mlijeka i stočne hrane koje rade kako industrija mlijeka tako i Veterinarska inspekcija te Hrvatska poljoprivredna agencija.

Ministarstvo poljoprivrede poziva poljoprivrednike da se pridržavaju uputa o ishrani mliječne stoke te da se konzultiraju sa predstavnicima državnih institucija koji koordinirano rade na terenu, kao i stručnjaka iz industrije mlijeka. Pozivaju također proizvođače mlijeka da se o Akcijskom planu informiraju u uredima Poljoprivredne savjetodavne službe i Hrvatske poljoprivredne agencije.

Akcijski plan za mljekarstvo uključuje odvoz mlijeka s povećanom razinom aflatoksina u biopostrojenja te dovoz zamjenske ispravne stočne hrane o trošku resornog Ministarstva kako bi se omogućilo hrvatskim farmerima da ponovno proizvode zdravstveno ispravno i kvalitetno mlijeko.

07. svibanj 2024 20:29