30. rujan 2013.

Poljoprivrednici tuže ministarstvo zbog 600 milijuna kuna poticaja

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) intenzivno radi s odvjetnicima na pripremanju tužbe protiv Ministarstva poljoprivrede zbog neisplaćenih oko 600 milijuna kuna poticaja poljoprivrednicima, izvijestio je predsjednik HPK-a Mato Brlošić.

Ti se poticaji odnose na prošlu godinu, a problem je, napomenuo je, što se u izvještaju Agencije za plaćanje ne može točno vidjeti za koliko je pojedinačni poljoprivrednih oštećen. Tražimo dodatne podatke, rekao je Brlošić u razgovoru za Hinu, dodavši kako je prema podacima Hrvatske poljoprivredne komore umjesto tri milijarde kuna poticaja za prošlu godinu isplaćeno oko 2,4 milijarde kuna.

Očekujemo da će ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ispuniti svoje obećanje te da će svaki poljoprivrednik dobiti svoje rješenje kako bi se mogli žaliti da li pojedinačno ili preko HPK, rekao je.

Kao poseban problem Brlošić je istaknuo ‘kaos na hrvatskom poljoprivrednom tržištu‘, dodavši kako je ‘krajnje nepošteno i nelogično da su primjerice seljaci svoju pšenicu prodavali po 1,05 kuna po kilogramu, dok je primjerice na francuskoj burzi cijena žita od 1,40 do 1,80 kuna po kilogramu‘.

Nažalost, većina pšenice je prodana jer seljaci ne mogu čekati bolju cijenu budući da su u velikim financijskim teškoćama, rekao je Brlošić navodeći da je u Hrvatskoj ove godine proizvedeno oko 750.000 tona pšenice.