Hrvatska
StoryEditor

‘Porez na imovinu je nepravedan i koban za najsiromašnije‘

17. Listopad 2012.
Piše:
liderhrt

HDZ smatra da je porez na imovinu, odnosno nekretnine, nepravedan i bit će koban za mnoge, ali najviše za najsiromašnije, jer se novo porezno opterećenje više ne može podnijeti, istaknuo je predsjednik stranačkog odbora za financije Goran Marić na konferenciji za novinare.

- Povećanje poreznog opterećenja rezultiralo je padom gospodarske aktivnosti, većom stopom nezaposlenosti, smanjenjem dohotka i potrošnje i depresijom. Rezultati mjera poticanja zapošljavanja su mizerni i minorni, zapravo nikakvi, jer su socijalnog, a ne ekonomskog karaktera. Samo povećanje gospodarske aktivnosti donosi zapošljavanje i gospodarski rast - kazao je Marić, kako prenosi HRT. Najave da će se tako prikupljen novac uložiti u zdravstveni sustav pokazuju da ne postoji ekonomski model i da će se očekivani, a izostali, rast investicija i BDP nadoknaditi novim porezom, ustvrdio je Marić.

Po njegovim riječima svaki porezni sustav i model mora biti rezultat analize postojećeg stanja, strukture gospodarstva i makroekonomskih kretanja, što u Hrvatskoj nije slučaj. U Hrvatskoj je već premašena točka poreznog opterećenja, jer je samo ove godine šest milijardi kuna pretočeno u poreze. Građani će zbog nemogućnosti plaćanja obveza prodavati nekretnine ispod cijene, kupovat će ih bogati i to će dovesti do još dubljeg raslojavanja hrvatskog društva, upozorio je Marić.

Situaciju treba mijenjati, ali ne novim većim porezima, nego sustavnom promjenom poreznog modela, naglasio je Marić. Upozorio je da se svi promašaji i loše odluke prebacuju na poskupljenje energenata i najosnovnijih životnih potreba, a nesposobnost u vođenju državnih poduzeća i neracionalnosti se prebacuju na teret najugroženijih.

08. svibanj 2024 11:48