Hrvatska
StoryEditor

Poštarima za ugriz psa 2000 kuna

26. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

Za pretrpljeni strah, bol, umanjenje životne aktivnosti i naruženost nastalih zbog izloženosti razbojstvu na radnome mjestu, radnik Hrvatske pošte ima pravo na minimalno 15.000 kuna naknade.

Za pseći ugriz ta je naknada bitno manja i iznosi 2000 kuna. Stoji to u Kolektivnom ugovoru Hrvatske pošte kojim je na tisuću kuna zacrtana minimalna božićnica koju će poslodavac isplatiti radniku, regres za godišnji odmor je 2000 kuna, a zadana pripravnost radnika mjesečno stoji 500 kuna neto dodatka na plaću, dok u troškovima prehrane radnika poslodavac paricipira s 550 kuna bruto iznosa, piše slobodnadalmacija.hr.Jubilarna nagrada radniku za 10 godina rada kod poslodavca je 40 posto prosječne neto plaće i naknade kod poslodavca, pola te plaće dobije se za desetljeće i pol rada... Većina zaposlenih u Hrvatskoj sretna je i s 1500, odnosno 2000 kuna takvih jubilarnih nagrada, a o božićnicama, regresima da ni ne govorimo.  Vlada je najavila rezanje beneficija za 315 tisuća radnika predviđenih kolektivnim ugovorima u državnom sektoru, najavivši da će se ove godine zamrznuti isplata božićnice i regresa. Tvrdi se da je nužna štednja 800 milijuna kuna koliko teže sva prava zajamčena u kolektivnim ugovorima za državne službenike i zaposlene u javnim službama. No, uz njih će se vjerojatno na tapetu naći i radnici u poduzećima u kojima država ima većinski udjel.

Pročešljali smo nekoliko kolektivnih ugovora poduzeća u državnom vlasništvu i zaključili da bi doista bilo lijepo kada bi takvi ugovori bili uobičajeni i u privatnom sektoru.  Primjerice, Hrvatske šume u kolektivnom ugovoru imaju članak kojim se regulira isplata stimulativnog dijela plaće u posljednjem tromjesečju godine, pa se, ako je tvrtka pozitivno poslovala, radnicima isplaćuje petina prosječne mjesečne plaće. Uz utvrđenu plaću koja se određuje po bodovima, dobije se još četiri kune po svakom satu provedenom na radu.

Radnik ima pravo na regres za godišnji odmor koji minimalno iznosi polovicu prosječne plaće i isplaćuje se u lipnju, može računati da će dobiti po 2500 kuna za božićnicu i uskrsnicu, a sa svojom obitelji može koristiti objekte poslodavca za odmor... Poslodavac se također obvezao da će sudjelovati u rješavanju stambenih potreba radnika i donijeti pravilnik o kriterijima prodaje i davanja u najam stanova radnicima... Kretanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) imaju razloga pratiti zaposleni u HEP grupi jer se vrijednost boda iz kojeg se izračunava njihova plaća uvećava za stopu rasta BDP-a u prethodnoj godini.

No, ove godine nemaju razloga za veselje jer je BDP lani stagnirao. Osim toga, njihov kolektivni ugovor predviđa minimalni neto regres od 1800 kuna, božićnicu od 1750 kuna, uskrsnicu od 400 kuna, dar za djecu od 600 kuna, potporu za rođenje djeteta od 3226 kuna, a poslodavac plaća i dopunsko zdravstveno osiguranje. Godišnji im može maksimalno iznositi 30 dana, iznimno 35 s tim da se tri dodatna dana dobivaju za rad na šalterima, reklamacijama, isključivanju neurednih platiša, za rad na visini, hladnoći ispod minus pet i vrućini većoj od 40 stupnjeva Celzijevih...

Kolektivni ugovor zaposlenicima Hrvatskih autocesta previđa 1000 kuna regresa, no oni ga tek trebaju dobiti za prošlu i pretprošlu godinu. Na tisuću kuna zactana je njihova božićnica, uskrsnica je 500 kuna neto plus 400 kuna dara u naravi, a poslodavac im se obvezuje uplaćivati u treći mirovinski stup 150 kuna mjesečno i osnovnu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja...  Njihov kolektivni predviđa stimulaciju i destimulaciju koja ovisi o opsegu i kvaliteti rada radnika, kojemu se tako može skinuti ili dodati po 20 posto njegove plaće.

26. travanj 2024 20:12